Isteni örömvarrás egy hétig

2018.07.17. 17:30

Asszonyműhely: Idén a házikó motívumra építenek

A varrás a fő témája a Kézművesek Házában e héten zajló Asszonyműhelynek, ám egyéb kézműves technikák is kipróbálhatók. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete által szervezett „Asszonyműhely” alkotóhétre ezúttal nyolcan jelentkeztek – tudtuk meg hétfőn Bodáné Fenyves Zsuzsa táborvezetőtől, aki a varrás rejtelmeibe vezette be a hölgyeket.

Bokros Judit

Kattognak a varrógépek: a héten zajló Asszonyműhely minden tagja öröm forrásként tekint a varrásra

Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

Idén a házikó motívumra épül a foglalkozássorozat, csütörtökig tehát ez a minta kerül föl a tárgyakra.

A hétfő a táska napja volt, kedden filcből varrnak kulcstartót, szerdán házikós varrókötényt készítenek, csütörtökön pedig előszobába való, vendégvárós, „Isten hozott”-házikót alkotnak majd.

Felváltva varrnak géppel és kézzel könnyebb és nehezebb munkákat, s az anyagokra díszek is kerülnek.

A tábor teljesen nyitott, bárki – az is, aki még soha nem fogott tűt a kezébe – jelentkezhet, hiszen a szakmai vezető pont azért van ott, hogy mindenben segítsen. Ráadásul, a legtöbb résztvevő haladó, így ők is meg tudnak mutatni ezt-azt a többieknek.

Kattognak a varrógépek: a héten zajló Asszonyműhely minden tagja öröm forrásként tekint a varrásra
Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

Nagyon hasznos és szép tudásra lehet szert tenni, mert egy-egy gomb felvarrására mindig szükség lehet. A varrás mellett a hét során kipróbálható például a nemezelés, az üvegékszer-készítés, a bőrözés – ezeket a technikákat más-más kézműves mutatja meg. Hétfőn gyöngyfűzés volt.

Az asztaloknál láthatóan komoly munka folyt: az anyagdarabokból alakultak a házikók, kattogott a varrógép. Lentiné Kalydy Mariann és Homorné Kovács Erika a zentai úti általános iskolában tanítónők.

Mindketten gyakorlott kézműveskedők, nagyon szeretnek például varrni. Tudásukat az iskolában is kamatoztatják, a negyedikes gyerekeknek már tanítanak ezt-azt. Mindketten járnak év közben az Asszonyműhely szakkörbe, a tábor pedig plusz tudásanyagot ad.

Élvezik a párnapos együttlétet, s ahogy Mariann fogalmazott: „isteni örömvarrásnak” érzik a munkafolyamatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában