FMD

2018.04.21. 08:00

A Telekié lett a diáknapi Fesztiváldíj

A múlt hétvégén Dunaújvárosban rendezett Fejér Megyei Diáknapokon tizenkét kategóriában mutathatták meg magukat a megye középiskolásai.

Bokros Judit

A Teleki Vegyes Kara We are the World című sláger kórusfeldolgozását énekli

Fotó: Zsedrovits Enikő/ Dunaújvárosi Hírlap

Az iskolák között a fehérvári Teleki Blanka Gimnázium nyerte el a Fesztiváldíjat, ám több intézmény is kapott elismeréseket. A Fesztiváldíjról Szabó Gábor igazgatót kérdeztük, s megtudtuk: ezt egy arányszám alapján ítélik oda, amely az adott iskolához köthető produkciók számától, illetve az azok által elért 0pontszámoktól függ. A Teleki először kapott ilyen elismerést, és természetesen nagyon boldogok miatta. A jutalom pedig az erkölcsi elismerés mellett három babzsákfotel volt.

Az intézmény diákjai összesen 12 arany, 3 ezüst és 5 bronz minősítéssel tértek haza.

Kategóriadíjat nyert a Teleki Fiúkar (szólóének, társasének és kórus kategória), az Ohana Trió (képző-, nép- és iparművészet kategória), különdíjas lett továbbá Kneifel Nóra (vers- és prózamondás kategória) és a TEDI (diákszínpad kategória).

Szabó Gábor igazgató (j) a Fesztiváldíj és a babzsákok átvételekor

Az említett Ohana Trió tagjaival, vagyis a tizedikes Ludman Rebeka Lénával, Hujber Balázzsal és Kiss Katinka Dórával az iskolai folyosón beszélgettünk (az egyik új babzsákfotel mellett). A fiatalok megmutatták az arany minősítésű és kategóriadíjas munkájukat, ami a fehérvári Kossuth udvar lépcsőjét ábrázolja újraértelmezve. A térbeli alkotás rajztáblából, kartonból és fotóból készült, és akár egy mólóra is emlékeztethet. Az ötlet a lányoktól származik, akik fotómontázsokkal terveztek nevezni a diáknapokra. Végül bevették a csapatba Balázst is, így alakult ki a makett, illetve térbeli kompozíció gondolata. A fiatalok szeretnek a Kossuth udvarban időzni, a környezet ihletően hatott rájuk. A lépcsőt külön, több oldalról fotózták le, és ezeket a képeket „építették” össze.

Balról Ludman Rebeka Léna, Kiss Katinka Dóra és Hujber Balázs a kategórianyertes alkotással
Fotós: Bokros Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A remek eredmény, amit elértek, váratlanul érte őket, mert több jó alkotást láttak. Sokat segített egyébként a munkában felkészítő tanáruk, Szabó Andrea, akit a diákok igen kifejezően és kedvesen „rajznéninek” hívnak. Balázs a Teleki Fiúkar és a vegyeskar sikeréről is beszélt (utóbbi arany minősítéssel zárt). Ő tavaly óta tagja a kórusnak, de már tapasztalja, hogy sorra érik el a sikereket az énekversenyeken Auth Ágnes karvezető kitartó és áldozatos munkájának köszönhetően. A repertoár a diáknapokon igazán fiatalos, lendületes volt, Michael Jackson számtól kezdve a bordalig több műfajból énekeltek.

A Teleki Vegyes Kara We are the World című sláger kórusfeldolgozását énekli
Fotós: Zsedrovits Enikő/ Dunaújvárosi Hírlap

Az élményekről érdeklődve kiderült: Rebeka és Katinka tavaly már részt vettek a diáknapi forgatagban, ám akkor kisebb szereplés mellett főleg önkéntesként, mert abban az évben Fehérvár volt a helyszín. Balázs először szerepelt és kóstolt bele a fesztivál hangulatába. Mindannyian jól érezték magukat, élvezték a találkozásokat, a hangulatot, azt, hogy együtt tudtak örülni egymás produkcióinak. Figyelték a többieket, hiszen akár tanulni is lehet a másiktól.

Ami a jövőt illeti, Balázs és Katinka fontolgatja inkább azt, hogy művészeti irányban tanulna majd tovább. A fiatalembert a fotózás és a film foglalkoztatja, Katinka a grafika, az animáció műfaja felé is kacsintgat, Rebeka azonban inkább a pszichológiában gondolkodik komolyabban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában