Az idei év tematikája: gólpassz

2024.06.12. 18:30

Múzeumok éjszakája: Székesfehérvár is kiemelt helyszín

A Múzeumok éjszakáján, azaz június 22-én országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja a látogatókat. Az idei év két kiemelt helyszíne Székesfehérvár és Esztergom. A programok a kultúra kedvelőinek és a focirajongóknak egyaránt kedveznek.

Héjj Vivien

Szerdán a fővárosban jelentették be a Múzeumok éjszakája 2024 programját.

Fotó: ÖKK (Simon Erika)

Szerdán a fővárosban jelentették be a Múzeumok éjszakája 2024 programját. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban rendezett eseményen elhangzott: immáron 23. alkalommal rendezik meg az országos rendezvénysorozatot. Június 22-én országosan csaknem 450 intézmény 2500 programja várja az érdeklődőket.

A sajtótájékoztatón Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese arról beszélt, a múzeumokban az állandó és az időszaki kiállítások mellett többek között családi és gyermekprogramok, filmvetítések, interaktív események, népművészeti attrakciók és koncertek is várják az érdeklődőket. Mint mondta, a 2024-es labdarúgó Európa-bajnoksághoz kapcsolódva az idei évben a rendezvény fő témája a „Gólpassz” lesz, amelyhez számos múzeum rendelt tematikus programokat is. A gólpassz egyúttal arra is utal, hogy bár legtöbben a gólszerzőket tartják számon, az eredményes játékhoz az egész csapat munkája szükséges.

– Napjaink kulturális értéke is olyan gólpasszok sorozata, amelyek fontosak, szépek és tartalmasak. A tematikához kapcsolódóan e múzeumok idén egyrészt ráirányítják figyelmünket a jelentős előfutárokra, a különféle stílusirányzatok kialakulásának mérföldköveire, másrészt olyan új irányzatokra is, amelyeknek a jelen alkotói lehetnek az előfutárai – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Az idei évben két, igen gazdag múltú város, Székesfehérvár és Esztergom kap kiemelt figyelmet a Múzeumok Éjszakáján. Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott, ezt a két történelmi, de ma is élő, alkotó, fejlődő várost nemcsak a múltja köti össze. Hangsúlyozta, a nemrégiben kötött testvérvárosi megállapodás egyik kiemelt célja a gazdag történelmi és kulturális örökség közös ápolása.

– A Múzeumok éjszakája csodálatos lehetőség bemutatni kulturális és történelmi értékeinket. A legfontosabb üzenet az a hangulat, amely a kulturális helyszíneken, eseményeken megjelenik. Az értékek, a közös élmények, a tartalmas események, a találkozások erősítik a kapcsolatot az emberek között – tette hozzá Cser-Palkovics.

Az esztergomi programokról Szekér Zoltán, a Visit Esztergom ügyvezetője elmondta, a városban 13 helyszínen 65 program várja a látogatókat.

– A település múltja, történelmi, vallási és kulturális emlékei különös lehetőséggel és felelősséggel ruháznak fel bennünket. Számunkra a Múzeumok éjszakája ünnep, egyben összefogás is, határon átnyúló plusz helyszínként Párkány is bekapcsolódik a programokba – mondta az ügyvezető.

Székesfehérvár polgármestere a megyeszékhely programkínálata közül az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a Hadtörténeti Múzeum és a Szent István Király Múzeum közös kiállítását, a Szeged és Fehérvár közötti együttműködés részeként a Csók István Képtárban látható kínai tárlatot, valamint a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában