Óriási meglepetés

2023.05.15. 17:30

Régész színházzal készül a Szent István Király Múzeum

Új színházi műfaj van születőben: a régész színház. Igazi kuriózummal készül a múzeum az idei nyárra.

Hajdú Marianna

Forrás: ÖKK

A megújult múzeumépület “ráncfelvarott” díszudvara, a nyáron öt alkalommal lényegül át szabadtéri színházzá. A hétfő délelőtti sajtótájékoztatón, a nem mindennapi programról Lehrner Zsolt alpolgármester, Pokrovenszki Krisztián főigazgató, Matuz János író, és Keller János színművész számoltak be.

Egy évvel korábban már lehetőség adódott a díszudvar rendezvénytérré alakítására. A Múzeum Akusztik programsorozat keretében, több koncertet is rendeztek a kültéri helyszínen. Idén öt alkalommal régész színháznak ad majd otthont a múzeum romantikus udvara, ami valódi kuriózum lesz a közönség számára, amiről az alkotók azt is elárulták: nem felolvasó színházra készülnek. Matuz János a múzeum művészeti intendánsának és egyben a régész színház megálmodójának műve valódi színházi bemutatót ígér, mely egy zenés régészeti ásatás. Címe: Schliemann - Trója.

Heinrich Schliemann-t a XIX. század végén ismerte meg a világ, amikor 1873 nyarán közhírré tette, hogy megtalálta azt a várost, aminek létezésében sokan még csak nem is hittek: Tróját. A szatócsinasból lett dúsgazdag kereskedő – akit csak “az ásó világhírű dilettánsaként” emlegetnek – életén keresztül mesél a hallgatóságnak Keller János, a Vörösmarty Színház színművésze, minden alkalommal és boncolgatja az élet nagy kérdéseit, beleértve családot, szerelmet, hivatást – a művész tervei szerint, némileg interaktív formában.

A jegyértékesítés júniusban indul. A különleges élménynek öt alkalommal lehetnek részesei az érdeklődők. A darab július 5-én, 6-án és 7-én, augusztus 2-án és 3-án lesz látható. Természetesen esőnapról is gondoskodtak a szervezők, amelynek időpontja: július 8. és augusztus 4. 
További részletekről a szikm.hu weboldalon és a múzeum közösségi oldalán tudnak tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában