Mozgókép

2023.05.14. 13:30

Osztrák történelmi filmfesztiválon szerepel az Ercsiben forgatott kisfilm (videó)

Amint arról korábban portálunkon is beszámoltunk, a Duna partján élő Baumgartner Ádám 2021-ben elkezdett írni egy történetet, mely Attila, a hun korába kalauzolja el az olvasót. Az Isenbrand saga-hoz idén februárban debütált egy kísérleti rövidfilm "Párbaj" címmel, melyet nemrégiben beválogattak az Ausztriai Történelmi Filmfesztivál versenyfilmjei közé. A váratlan sikerről az alkotóval beszélgettünk.

Elekes Gergő

Baumgartner Ádám (középen) évek óta dolgozik a történeten

Fotó: Illés Gergely - Geridon digital

– Korábban vett már részt bármilyen alkotásod fesztiválon?

– Fogalmazzunk úgy, hogy viszonylag új vagyok még a filmezésnek ezen a szintjén. Bő öt éve igyekszem a forgatókönyvírás fortélyaiban elmélyedni, de csak tavaly, hosszú előkészítés után jutottam el odáig, hogy az általam papírra vetett szavak a filmvásznon is megelevenedjenek. Ami elkészült, az az „Isenbrand saga” címet viselő történet „Párbajnak” elkeresztelt jelenetén alapszik. Mivel önerőből készült, ezért nem fesztiválfilmnek szántuk, mégis úgy alakult, hogy augusztusban megméretteti majd magát az Ausztriai Történelmi Filmfesztiválon.

– Milyen érzés volt, mikor megtudtad, hogy beválogatták? Te nevezted a filmet vagy a szervezők kerestek meg?

– Egy nagyon kedves hagyományőrző ismerősöm ajánlotta figyelmembe a filmfesztivált, de maga a nevezés önállóan ment. Voltak kétségeim, mert a „kisfilm” igazából kísérleti rövidfilmnek készült. Az volt vele a szándék, hogy leteszteljük, hogy a történet és a történelmi korszak filmre vitelével kapcsolatos elméleteim, elméleteink mennyire ültethetőek át a valóságba. Tehát az, hogy a kisfilmet beválogatták a fesztivál programjába, kellemes meglepetésként ért. Ha nem is nyerünk semmit, ez már akkor is több, mint amire számítottam.

– Mikorra várhatjuk az eredményt?

– A fesztivál augusztus második hetében lesz, a beválogatás óta már többször egyeztettünk a szervezőkkel. Nekem az nagyon szimpatikus, hogy ők ezt a fesztivált nem egy történelmi filmes megmérettetésnek szánják, hanem egy kapcsolódási pontnak, mely összehozza a történelmet szerető embereket.

– A fesztivál előzetesében is helyet kaptak képkockák a filmedből. Ez azért nagy eredmény! Milyen elvárásaid vannak az esemény kapcsán?

Annak, hogy bekerültünk a trailerbe, ráadásul a három fajsúlyos rész egyikébe, külön örömmel töltött el. Ahogy korábban említettem, az a tény, hogy beválogatták az önerőből készült alkotásunkat olyan produkciók mellé, melyek mögött komolyabb háttér állt, már önmagában is – szavaiddal élve - nagy eredmény. Ha esetleg még egy vagy két díjat is sikerülne besöpörni, az már csak a hab lenne a tortán.

– Hogyan tovább? Próbálkozol további filmes versenyeken?

– Természetesen tervezek, de nem ezzel az alkotással. Minden álmom az Isenbrand sagát filmvászonra vinni, de ez még nem az, ez csak egy kísérlet. Nem akarok hamis képet kelteni sem önmagamban, sem másokban. Ez még nem az, amiért öt, de inkább tíz éve dolgozok. A kisfilm elmegy, megméretteti magát ezen a fesztiválon, de nem ez volt a cél, amiért született. A kisfilm azért készült, hogy „megágyazzon” a történet következő felvonásának, egy harminc perces „átiratnak”, mely már egy önállóan is működő történet, egy pilot, a nyitánya annak a sorozatnak, melynek regényváltozata – reményeim szerint – nemsokára elkészül. Összegezve: most több párhuzamos szálon halad a „történet”. Dolgozok a regény befejezésén és igyekszem olyan emberekkel kapcsolatba kerülni, akik fantáziát látnak az álmomban.

Kapcsolódó cikk

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában