Kordokumentum polgári szemmel

2023.05.03. 19:00

Könyvbe zárt évtizedek – az enyingi pékmester visszaemlékezése

Hogyan látta saját életét és a körülötte zajló világot Somogyi János? A könyv szerzője, nem volt más, mint egy átlagos ember a XX. században. Enyingi pékmester, akit sodort magával a történelem, annak minden sötétségével és fényével.

Hajdú Marianna

Mára már nem sokan vannak, akik mesélhetnek a múlt század kora évtizedeiről, ideértve a háborúkat, forradalmat, veszteségeket, újrakezdéseket. Erre a századra sok mindent lehet mondani, de azt, hogy unalmas lett volna, azt nem. Talán Somogyi János is így gondolta. Az egykoron Szilasbalhásként jegyzett Mezőszilason született 1915-ben, majd Enyingre költözött és pék lett a második világháborút követően.

Az Emlékezések 1915 Szilasbalhástól 1989 Enyingig című könyv nem más, mint egy visszaemlékezés – tudjuk meg Kuntnerné Németh Ágnestől, az enyingi Vas Gereben Könyvtár vezetőjétől. A könyvtár munkatársai nagy gonddal gyűjtögetik a helyi emlékeket, helytörténeti anyagokat, amihez Somogyi János emlékeit összegyűjtő könyv, sok adalékkal szolgál számukra. A könyvnek egy része, az enyingi éveinek a sorát írja le. Szerzője és természetesen főszereplője – születésétől haláláig – nem csak életének egyes fordulatait írja meg, de a település életéről is sok részlet lát napvilágot, mint például az enyingi TSZ megszületése. 

A könyvet május 18-án az szerző fia, Somogyi Péter és Dér András, Balázs Béla díjas színház- és filmrendező mutatja be 17:00 órai kezdettel, a Vas Gereben Könyvtárban.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában