Frissen Fejérből

2023.05.24. 14:00

Két keréken a történelembe – A kerékpározást népszerűsíti a fehérvári múzeum is

Miért ne lehetne családi program a múzeumlátogatás két keréken? Ez lehetőség ad a testmozgásra, a tanulásra, avagy a szabadidő teljes mértékben aktív és hasznos eltöltésére.

Szanyi-Nagy Judit

Belényesy Károly régész köszöntötte az ország több pontjáról érkezett résztvevőket

Forrás: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Hasonló gondolatok mentén jött létre a Kerékpárral a múzeumba nevet viselő kezdeményezés. Ehhez kapcsolódva legutóbb május 22-én, hétfőn tartottak szakmai előkészítő megbeszélést, tapasztalatcserét a szakemberek Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeum Rendházában.

A programnak van előzménye: korábban főként a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei régióban volt olyan kerékpáros projekt, amely a múzeumok, múzeumi kiállítóhelyek közötti látogatást, turisztikai összeköttetést tette lehetővé. Most a fehérvári múzeum a Pulszky Társaság Múzeumandragógiai Tagozatának Fenntarthatósági Munkacsoportjával egyeztetett többször is a témában, s ezúttal egy olyan szakmai napot tartottak, ahol más régiók korábbi jó gyakorlatait is megismerhették a részt vevő felek. 

Mint a helyszínen Kovács Dóra múzeumpedagógustól, szervezőtől – Pató Mária könyvtáros mellett – megtudtuk: Székesfehérváron is próbálkoztak már a kerékpáros történelmi túrával. Akkor a Csitáry-éra városfejlődése volt a központi téma, s noha a program kis létszám mellett zajlott, de akik ott voltak, élvezték azt – emelte ki a múzeumpedagógus, hozzátéve, éppen ezért szeretne minden feltételt megteremteni a kerékpáros látogatáshoz az intézmény. Így például a jövőben múzeumi kerékpárok beszerzése is a céljuk között szerepel, amely eszközökkel a kiállítóhelyek közötti közlekedést, vagy akár a kerékpáros vezetést segítenék a szervezők számára.

A tapasztalatcserére Nyíregyházáról, különböző kerékpáros szervezetektől, valamint a Szabadtéri Néprajzi Múzeumból is érkeztek szakemberek. Elhangzott, fontos a partneri kapcsolatok kialakítása – az érintett önkormányzatokkal, kiállítóhelyekkel, kerékpáros-szervezetekkel –, a megfelelő marketing – például kiadványfüzetek megjelentetésével –, a rendszeres programszervezés, és természetesen egy bizonyos anyagi háttér megléte is, hogy mindezt fedezni lehessen. Mindezek mellett pedig, ahol lehetséges, a technikát is "kiépítik", a többi között kerékpáros megállóhelyek, szervizpontok létesítésével.

A Kerékpárral a múzeumba program nagy távokat fed le, így Székesfehérvárról indulva akár a pákozdi katonai emlékparkot vagy a Táchoz tartozó Gorsiumot is megtekinthetjük két keréken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában