Lassan ellepi a fű

2023.05.25. 20:00

Fűben fekvő Tihanyi echo!

Városunk nevezetességei közé tartozik Borsos Miklós szobrászművész alkotása – a tihanyi visszhangot megtestesítő nőalak –, amely egy belvárosi udvarnak a dísze, amikor teljesen látható.

Tóth Sándor

A szobor Tihanyban

Fotó: Wikipédia

A minap egy olvasónk – aki szívesen fotózza Fehérvár szobrait és épületeit – hívta fel lapunk figyelmét a Tihanyi echóval kapcsolatos szokatlan tapasztalatára. A Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas művész alkotása jelentős takarásban van a fűben és más növényzetben.

Így talányosnak tűnik a kérdés: vajon ki kandikál ki a fűből? 
Fotó: Olvasói felvétel

A bronzszobrot Deák Dénes műgyűjtő és mecénás hagyományozta a városra, a nevét viselő Gyűjtemény udvari része előtt lett elhelyezve 1994-ben. A műalkotás életnagyságú változata jól ismert Tihanyból, ahol 1986-ban avatták fel, emléket állítva a híres hangjelenségnek, a tihanyi visszhangnak. Borsos Miklós Fehérvárra került művét kevesen ismerik, mivel nem közterületen található, hanem egy olyan épület udvarán, ahol a Deák Gyűjteményen kívül lakók is élnek. 

Az utóbbi esős időben magasra nőtt fűből kikandikáló fehérvári Tihanyi echó ügyében a Szent István Király Múzeumhoz fordultunk. Ahonnan olvasónk észrevételére kedvező választ kaptuk: „A szobor környezetének a rendbetétele a múzeum számára is fontos, az üzemeltetés gondoskodni fog róla a közeljövőben, hogy rendben legyen.” 

Fotó: Olvasói felvétel

Reméljük, cikkünkkel nemcsak a szobor környezetében  időszakosan kialakult helyzetre, hanem arra is sikerült felhívni a figyelmet, hogy a magyar képzőművészet kiemelkedő mesterének, Borsos Miklósnak városunkban is van egy alkotása!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában