Nem csak a múltról szól

2023.05.19. 09:00

Forráskötetet mutattak be Székesfehérváron egy elfeledett perről

A koalíciós évek időszakából, 1948 egyik legnagyobb port kavart, sajtónyilvánosságot is kapott perének témájából merít az a forráskötet, amely most jelent meg Székesfehérváron.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A Szittyay-eset címmel - a Források a Székesfehérvári Egyházmegye történetéből 6. részeként - forráskötet jelent meg Varga Mátyás szerkesztésében. A művet csütörtökön délután Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási központ és Művelődési Házban mutatták be. 

A könyv 1948-ba kalauzolja az olvasót, "amikor a kommunizmussal kacérkodó, és ezért felfüggesztett bakonykúti plébános érdekében az államhatalom a teljes propagandagépezetét bevetette Shvoy Lajos püspök ellen" - áll a kötetbemutató szövegében.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Varga Mátyás, a kötet szerkesztője a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett, történelem szakon. Jelenleg, 5 éve a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltárban dolgozik. A szerző a feol.hu-nak elmondta:

- A témát elsőként a diplomamunkámban dolgoztam fel. Shvoy Lajos székesfehérvári megyéspüspök, illetve Szittyay Dénes bakonykúti plébános közti párharcra vonatkozó média össztűz állt kutatásom középpontjában. A súlypont később Szittyay Dénes életútja irányába terelődött, mert nagyon érdekesnek találtam - fogalmazott a kötet szerzője, kiemelve: jó apropót ad a témáról szóló forráskötet megjelenésének az, hogy éppen 75 évvel ezelőtt, 1948 májusában került sor erre a bizonyos média össztűzre. De rámutatott arra is, hogy az általa feldolgozott per az 1948 decemberében zajló Mindszenty-per főpróbáljanak volt tekinthető. 

A kötetet és a fiatal szerzőt Spányi Antal megyéspüspök méltatta:

- A kötet témája nem csak a múltról szól, de van üzenete a jelen és a jövő számára is - fogalmazott.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Mózessy Gergely gyűjtemény igazgató rámutatott: vannak olyan korszakok, amelyekkel mostohán bánik az emlékezet. 

- Egyszerűen azért, mert a későbbi időszakról való tudásunk beárnyékolja, színteleníti, egyszerűsíti a képet. Ilyennek tekinthető az 1945 és 48 közötti időszak, az úgynevezett koalíciós évek világa is, amelyre ma egyszerűen csak úgy szoktunk tekinteni, hogy a szovjet fegyverek árnyékában felépült marxista társadalmi rendszer előszobája. Holott sokak számára ez az időszak az útkeresés ideje volt...

Fejérdy András, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa és igazgatóhelyettese pedig hozzátette: egyáltalán nem lepődött meg, amikor kezébe kapta a kötetet, hiszen a szerző, Varga Mátyás, már diplomamunkáját is messze egy szakdolgozat megírásán túli lelkesedéssel kutatta, készítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában