10. Színházi Olimpia

2023.05.15. 20:00

A színházi világ színe-java érkezik Fehérvárra

A 10. Színházi Olimpia keretében júniusban két előadás érkezik a fehérvári teátrumba, ahol a temesvári és a zágrábi társulat produkcióját láthatja a közönség.

Héjj Vivien

A 10. Színházi Olimpia fehérvári előadásairól Lőrincz Zsuzsa ügyvezető, Szikora János színházigazgató és Lehrner Zsolt alpolgármester tartott tájékoztatót

Fotó: NAGY NORBERT

Az idei évi Színházi Olimpia előadásai közül kettőnek a Vörösmarty Színház ad otthont: június 8-án, csütörtökön érkezik a zágrábi Gavella Színház Shakespeare-drámája, a III. Richárd, két nappal később, június 10-én, szombaton a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatának előadásában láthatja a közönség a Luigi Pirandello nevéhez köthető IV. Henriket.

A Színházi Olimpia fehérvári előadásait ismertető sajtótájékoztatón Lehrner Zsolt alpolgármester arról beszélt, a város életében a nemzetköziséget jeleníti meg a nagyszabású színházi esemény. Az alpolgármester saját élményeit megosztva elmondta, mindkét Fehérvárra érkező társulatot volt már szerencséje élőben is látni.

– Mindkét társulat hozza a kissé dél-európai, nagyon nyitott és expresszív előadásformát. Azt gondolom, nagy színházi élményben lesz része azoknak, akik eljönnek a Színházi Olimpia előadásaira – tette hozzá Lehrner Zsolt.

A fehérvári teátrum igazgatója úgy fogalmazott, az előadások páratlan lehetőséget és élményt kínáló alkalmak vendéglátónak és látogatóknak egyaránt.

– Minden színház benne él a saját taposómalmában. Amikor elkezdünk egy színházi évadot, annak minden ágas-bogas gondjával, bajával, bizony az ember kicsit, mint a strucc, bedugja szemét fülét, és ritkán nyílik alkalma arra, hogy egy színházi évadon belül egy kicsit kiemelje a fejét a helyi zűrzavarból, problémákból, és körbenézzen a világban, hogy máshol mit és hogyan csinálnak. A Színházi Olimpia azt a lehetőséget kínálja, hogy megtapasztalhassunk, hogy tőlünk földrajzilag nem olyan messze hogyan gondolkodnak mások a világ gondjairól, problémáiról és azt ők hogyan fejezik ki – magyarázta Szikora János kiemelve, a nézők számára is ritka alkalom, hogy házhoz jön a világ színházi kínálatának színe-java.

Elhangzott, a Gavella Színház a horvát színházi életben ugyanolyan ikonikus társulat, mint nálunk a Katona József Színház. Szerencsésen egyesíti magában a kortárs törekvést, a klasszikus hagyományokat és a legprogresszívebb színházi törekvéseket. Ennek köszönhető, hogy a Gavellába színészként bekerülni és rendezőként jelen lenni mindig rangot jelentett. A Fehérvárra érkező, Aleksandar Popovski rendezte III. Richárdot eredeti nyelven, magyar és angol felirattal láthatja a közönség.

A Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház több szempontból multikulturális intézmény, ahol mindig voltak szerb, német, magyar és román előadások, melyeket általában több nyelvre lefordítanak. A IV. Henriket Victor Ioan Frunza, Románia egyik legmarkánsabb színházi rendezője viszi színre.

– Mindig kerestük a külföldi színházakkal való együttműködést. Évek óta tartó kapcsolatunk van a nagyváradi Szigligeti Színházzal, idén előadáscseréket folytattunk a Komáromi Jókai Színházzal. Utóbbival jövőre koprodukciót is tervezünk létrehozni. – hangsúlyozta a nemzetközi kapcsolatok fontosságát Lőrincz Zsuzsa, a Vörösmarty Színház ügyvezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában