Kiállítás

2023.04.16. 07:30

Tűzben izzó lágyság és keménység - avagy Tűzrománc Kápolnásnyéken (fotógalériával, videóval)

Tűz és káprázat, zománcban izzó aranyos csillogás jellemzi a „Tűzrománc” kiállítást, amely szombaton nyílt a Halász-kastélyban. A kápolnásnyéki kiállítóhely és kulturális központ idei első tárlatára annyi vendég érkezett, amennyi talán még a Nemzeti Múzeumban sem mindig jellemző egy megnyitón…

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Nagyon sokan voltak kíváncsiak szombaton délután a két káprázatos tehetségű zománcművész,  a Ferenczy Noémi-díjas Járási Ildikó és a Bessenyei György-díjas Elekes Gyula munkáira a kápolnásnyéki Halász-kastélyban. Ez nem is meglepő: a hosszú téli kényszerszünet után, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány segítségével kivételes alkotásokkal nyitotta meg a 2023-as év szezonját a kiállítóhely. Rodics Eszter, a kastély igazgatónője köszöntötte a vendégeket, majd pedig L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, a „Tűzrománc” kiállítás kurátora szólt a kiállításról:

- Elekes Gyula azon képeiből válogattam, amelyek az alkotó jellegzetes arcábrázolásait mutatják meg vagy az ősi székely világra való utalás fedezhető fel rajtuk. A magyar mitológiához visszanyúló csodaszarvas és totemállat ábrázolásai egy csokorba gyűjtve láthatók, s külön kaptak helyet a nagyobb lélegzetvételű munkák, melyek fő témája a kenyér, a gabona és az élet – mutatta be Elekes Gyula képeit a kurátor, majd pedig Járási Ildikó alkotásai kapcsán elmondta: - Azokat a tűzzománcokat helyeztük egymás mellé, melyek egészen különlegesek. A tárlat egyik részén tulajdonképpen csak feketék, illetve a fekete és vörös szín együttes alkalmazásával létrejövő ikonszerű képek láthatók. A másik teremben felvillantjuk tájábrázolásait. Mellette pedig női portréi és a bizánci ikonográfiákat megidéző Mária ikonábrázolások láthatók. Nagyon sokrétű kiállítás jött itt tehát ismét létre.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár kivételes művészekként jellemezte a kiállítókat, akiknek tárlata „gyönyörű és méltó felütés” a Velencei-tó idei szezonkezdetére, az öt hónapos téli bezárás után. – Szinte tapintható az ősi alkotóerő, amely a kivételes tehetséggel megtestestesülve ezeknek a csodáknak a megalkotására indította a kiállító művészeket. Különleges hozzáadott értéke e kiállításnak a női és a férfi lényegnek a művészet nyelvén való láttatása. Míg a nőiesség, a lágyság, a hajlékonyság, a finomság Járási Ildikó alkotásaiban érhető tetten, addig a férfias jegyeket hordozó világot Elekes Gyula remek művei jelenítik meg.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő pohárköszöntőjében rámutatott: ha megnézünk itt egy képet, akkor az egyrészt békét, nyugalmat, szépséget sugall, amely ideális, amit meg akarunk tapasztalni a mindennapokban. Vagy éppen a hagyományok, a realitás, a gyökerekből jövő érzések megjelenését tapasztaljuk. A köszöntők után tárlatvezetést tartott L. Simon László. A kiállítás július 2-ig látható.

A kép bal alsó ikonjára kattintva további fotók érhetők el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában