Nade mit csinál a grafikus?

2023.04.26. 18:30

A zentais IskolaGalériában újabb alkotások kerültek a falakra

Két, grafikával foglalkozó művésztanár, Illés Orsolya Tünde és Somogyi Tekla munkái láthatók szerda óta a Zentai Úti Általános Iskolában.

Bokros Judit

Pék Eszter Anna (balra, középen) nyitotta meg Somogyi Tekla és Illés Orsolya Tünde kiállítását a zentais IskolaGalériában az érdeklődő gyerekek előtt

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Az intézmény egyik művésztanára, Gálné Pék Eszter szervezésének köszönhetően ismét újabb művek kerültek ki a suli lépcsőfordulójában megvalósított IskolaGalériába. Itt minden tanévben több kiállítás látható, hogy az iskola diákjai, a rajzszakkörösök minél több kortárs alkotóval ismerkedhessenek meg. 

A szerdán megnyílt tárlat már a 22. a sorozatban. Széphegyi Ildikó igazgató-helyettes köszöntője és a Csikós-Árky Brigitta tanárnő által vezetett kórus előadása után Gálné Pék Eszter vette át a szót, részletesen bemutatva az alkotókat. Mint kiderült, korábban kollégák voltak a Gorsium Gimnázium, Szakgimnázium és Technikumban, ahol a két meghívott alkotó jelenleg is tanít. 

A tárlat címe egyébként: layout, mit is csinál egy grafikus? Nos, ebből azért kiderül, hogy a két művész grafikákkal foglalkozik, csak másként, és főleg ezekről meséltek a megnyitón. A röviden felvázolt életrajzokból azonban tudhatjuk: Illés Orsolya Tünde (akinek a minap nyílt meg egy egészen más jellegű, művészkönyveket, térbeli plasztikákat, textileket felvonultató kiállítása a József Attila Kollégiumban) először a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában végzett textil szakon. Azóta viszont szinte folyamatosan képezte, átképezte magát: az irodavezetői végzettség mellett kitanulta a számítógépes grafikát, elvégezte Pécsett a vizuális nevelőtanár szakot, valamint ugyancsak Pécsett informatika tanári képesítésre tett szert. 
Jelenleg is tanul azonban, alkalmazott grafikát. A kiállításon a képzéshez kötődő tervei közül láthatók például arculattervek, könyvborítók, meghívók. Orsolya szívesen kísérletezik különböző anyagokkal, munkáiban fontosnak tartja a térélmény megjelenítését, valamint izgalmas felületek létrehozását. 

Somogyi Tekla a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola grafika szakán érettségizett, később OKJ-s grafikus képzettségre tett szert. Ezt a kaposvári egyetemen diplomás grafikus végzettséggel fejelte meg, majd ugyancsak Kaposváron tanítóként diplomázott. Az alkotó elősorban szabad kézi grafikákat készít, szívesen illusztrál könyveket. A tárlaton szép, színes, a gyermeki fantáziát megmozgató rajzai láthatók, amelyek kötetekbe is bekerültek. 

Teklától megtudhattuk a megnyitón: jelenleg kilenc éves kislánya miatt kezdett illusztrálni. Szeret aprólékosan, akvarellel és színes ceruzával dolgozni. Általában ő illusztrál szöveget, de előfordult már ennek fordítottja is: Tekla munkája ihletett valakit írásra. 

Orsolyát jelenleg a könyvkötészet és a merített papír lehetőségei foglalkoztatják. Utóbbival, vagyis a papírmerítéssel körülbelül egy éve foglalkozik. Azt szereti, hogy akár textiles megoldásokat is bele lehet csempészni a papír munkákba. 

A megnyitó és a rövid beszélgetés után a két alkotó a Gálné Pék Eszter vezette rajzszakkör vendége volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában