Frissen Fejérből

2023.03.23. 18:53

"Tőled és tőlem szép színes a világ!" – különleges kiállítás nyílt Fehérváron (videó)

Miért nem fogadod el a karkötőt? – fordul felém Balázs, a Karitász Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének egyik gondozottja.

Szanyi-Nagy Judit

Zenés előadással is készültek a Szent Kristóf Ház gondozottjai

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Azért, mert azt szeretném, ha minden vendégnek jutna belőle – felelem gyorsan. – De hát neked is készítettük! – érkezik a kontra, amire már csak egyetlen jó válasz marad: – Ha így van, akkor elfogadom! – s már hozza is a kosarat, amiben zöld, kék, fehér, sárga, vagyis mindenféle színben pompázó, általuk készített, gyöngyfűzött karkötők sorakoznak. Színesek, mint az alkotóik, s kézzel készítettek, mint azok az alkotások, amelyeket ők maguk kreáltak közös erővel. 

Az esemény, amelyen részt veszünk, a Bemutatkozó nevet viseli. Ez a Tarsoly Ifjúságért Egyesület évek óta működő projektje, melyben Róka Gyula egyesületi vezető koordinálásával a Fő utca 3. szám alatt, a Márvány udvar bejáratánál található vitrinek élettel telnek meg – mondja el a megnyitón Lőrincz Károlyné projektmenedzser. Ezúttal a Szent Kristóf Ház lakóira esett a választás: ők kaptak lehetőséget arra, hogy megmutassák, mit tudnak.

Jelentjük: nagyon tudnak! Varrt manók, rajzolt-festett kutyák, macskák, virágok, életképek, papírfonással készült kosár, parafadugóból alkotott borosüveg, egyedi tűpárna és váza – csak néhány a kiállított darabok közül. 

A vitrin egyik polca. Bal szélen az alkotás, amelyben Balázs keze munkája is benne van
Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Ezt csináltam én, a többiekkel együtt! – mutatja büszkén Balázs a virágcsokorra emlékeztető, a kert udvarában szedett falevelekből készült kompozíciót. Megállapodunk abban, hogy ügyesebbek, mint a tudósító; ezek a tárgyak nagyon szépek, igényesek.

– Bizonyos alkotások napokig, hetekig készültek, sok munka van bennük. Lehet, hogy egyszerűnek tűnnek, de olyan vidám, szeretetteljes erő sugárzik belőlük, ami miatt érdemes megtekinteni ezt a kiállítást – ajánlja a látogatók figyelmébe Magyar László intézményvezető a tárlatot.

"Van a te kis világod, és van az én kis világom. Néha találkozunk és egymásra csodálkozunk: Nézd! Pont olyan vagy, mint én. Vagy éppen teljesen más. Tőled és tőlem szép színes a világ!" – szavalja Asztalos János, az egyik gondozott, zenés produkciójukat követően. A bólogatások, mosolyok jelzik: egyetértünk. 

Biró Balázzsal öt perce ismerjük egymást. A bemutatkozáskor nemcsak kezet fogunk, de ölelést is kapok tőle, ami egyben a búcsú elengedhetetlen eleme is. A szavalat, pontosabban annak üzenete ezekben a pillanatokban még jobban felértékelődik: "Nézd! Pont olyan vagy, mint én. Vagy éppen teljesen más. Tőled és tőlem szép színes a világ!"

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában