Atlantisz program

2023.03.21. 13:30

Társulatot teremtettek az Aranyjáték diákszínjátszói (galéria)

Tizennégy színjátszócsoport lépett a világot jelentő deszkákra, s adták elő saját értelmezésük szerint Arany János balladáit. Amikor a függöny felgördült, még a játszók sem sejtették, hogy ezen az estén történelmi pillanatok részeseivé válnak.

Héjj Vivien

A Vasvári Pál Gimnázium színjátszói A kép-mutogató című előadásban

Fotó: NAGY NORBERT

Fehérvári és megyei iskolai társulatok vették birtokba hétfő este a Vörösmarty Színház nagyszínpadát. A nyolc éve életre hívott Atlantisz programban idén tizenkét iskola összesen tizennégy diákszínjátszó csoportja mutatkozott be. Felléptek az Arany János EGYMI, a pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér Technikum, a Ciszterci, a Hunyadi, a Teleki, a Vasvári, a Comenius, a Kodolányi, a Tóparti, az I. István, a Gorsium és az Árpád Technikum tanulói.

A korábbi években diákszínjátszók előadásában már láthatta a közönség a Bojtárokból tündérkirály, a Tündérhon vándorai, a Lúdas Matyi, az Odüsszeia és a Toldi előadásokat, ezúttal pedig Aranyjáték címmel Arany János balladáinak feldolgozásait vitték színre a megyei iskolák diákjai.

Az előadások java minimális eszközigénnyel és díszlettel zajlott, a szereplők gesztusaikkal, táncba hajló mozdulataikkal tették élővé a színt. Ezt a minimalizmust erősítették a jelmezek is.

A közönség minden előadást hatalmas tapssal jutalmazott, a közel háromórás este különleges díjátadóval zárult. A zsűri tagjai közül elsőként Földi Zoltán önkormányzati képviselő gratulált a csapatoknak, s bejelentette, az önkormányzat minden produkciót 100-100 ezer forinttal jutalmaz.

– Az irodalom, a művészet, a színház soha nem fog elmúlni. Ennek azok a pedagógusok a biztosítékai, akik felkészítették erre a mai estére a gyermekeket, hitet adva ezzel nekik és a nézőknek egyaránt. – emelete ki az ítészek közt helyet foglaló Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója.

Az idei évben különleges fődíjat adott át a zsűri. A „legek” helyett egy jövőbe mutató kezdeményezéssel szeretnék folytatni, új szintre emelni a nyolc éve útjára indult Atlantisz programot. A zsűri soraiban helyet foglaló Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, a diákok játéka, a pedagógusok munkája, a színházi mentorokkal közös felkészülés eredménye az évek óta érlelődő döntés: a jelenlévőkkel közösen a Vörösmarty Színházon belül egy új kulturális intézményt alapítanak. A Vörösmarty Diákszínház lehetőséget ad arra, hogy a következő évadtól bérletes előadásban vigyen színre egy darabot a város diákszínjátszóiból összeálló alkalmi társulat.

A részletekről Szikora János színházigazgató elmondta, a tervek szerint az Atlantisz program előadását követően alakul egy kreatív csapat a diákszínjátszók pedagógusaiból, akik a színház által kiválasztott darabra a város ifjú színjátszói közül válogatják ki a szereplőket, majd színre viszik. A következő évadtól a Vörösmarty Diákszínház társulatának előadása két diákbérletbe is belekerül, ami azt jelenti, hogy 20-22 alkalommal játszanak majd nagyközönség előtt a fiatalok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában