Frissen Fejérből

2023.03.24. 09:30

Ősbemutató Lázár Dániel Istvánffy-díjas zeneszerzővel a szimfonikusok koncertjén

A székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar a Somorjai Ferenc-sorozat harmadik koncertjén ősbemutatóval is jelentkezett, ráadásul egy díjátadóra is sor került.

Bokros Judit

Az Istvánffy Benedek-díjat Balogh Máté (balra) adta át Lázár Dánielnek

Fotó: Simon Erika / ÖKK

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban rendezett csütörtök esti hangversenyen négy zenemű hangzott el: Lázár Dániel Fuvolaversenye (ez volt az ősbemutató), W.A. Mozart A-dúr hegedűverseny KV 219 című műve, G.P. Telemann D-dúr trombitaverseny TWV 51 című szerzeménye, valamint Robert Planel Trombitaversenyének 2. tétele.

A közreműködő művészek Chikara Sugano fuvolaművész, a zenekar fuvola szólamvezetője, Ilosfai Csenge hegedűművész, a zenekar koncertmestere és Ottmár Dávid trombitaművész, a zenekar trombita szólamvezetője voltak. Az estet Dobszay Péter karmester dirigálta.

A koncert különlegességeként átadták az ifjú Lázár Dániel zeneszerzőnek a Magyar Zeneszerzők Egyesülete által neki ítélt Istvánffy Benedek-díjat. Ezt és az Orszáczky Miklós-díjat (amelyet Oláh Krisztián érdemelt ki) a 30 év alatti komoly- illetve művészi értékű könnyűzene-szerzők között osztják ki, pályázat alapján. Lázár Dániel – akit filmzeneszerzőként, zenei rendezőasszisztensként, kottagrafikusként és zenetanárként is számon tartanak, illetve többször díjaztak már – Inventio című, tavaly már bemutatott nagyzenekari munkájáért kapta meg az elismerést. Az átadást azonban mindig a zeneszerző egyik, következő évi koncertjére időzítik – hangzott el már Balogh Mátétól, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnökétől. Úgy fogalmazott: a díjat olyan zeneszerző kaphatja meg, aki érdemes a figyelemre, akinek inspiráló munkái vannak, és rendszeresen komponál. Az elismerés elsősorban a kollégák szakmai megerősítését szolgálja.

Lázár Dániel a székesfehérvári koncerten, a Szent István Művelődési Házban, a díjjal
Fotós: Simon Erika / ÖKK

A székesfehérvári ősbemutatón a Fuvolaverseny szólistája Chikara Sugano volt. Dobszay Péter – aki történelmi pillanatnak nevezte az eseményt – a próbafolyamat kapcsán elmondta: Lázár Dániel művét játszani otthonos érzés, és jó volt rá készülni. A zenekarral örömmel kísérleteztek azzal, hogyan tudnak hozzájárulni eladásmódjukkal a szerzői nyelvezet, a gesztusok, a kompozíció sajátosságaihoz.

A Mozart-darab Ilosvai Csenge előadásában szólalt meg, a Telemann-mű és a Planel-darab lassú tételét pedig Ottmár Dávid előadásában élvezhette a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában