Tárlat

2023.03.27. 21:15

Időszerű üzenet bolygónk tragikus átalakulásáról

Nagy érdeklődés kíséri Radisics Milán Lábnyomunk – Az ember hatása a természetre című székelyföldi fotókiállítását, amelyet a múlt hét pénteken nyitottak meg a Tarisznyás Márton Múzeumban.

Tóth Sándor

Nagy érdeklődés kíséri Radisics Milán gyergyószentmiklósi kiállítását

Forrás: MNM

A vármegyénkben Vérteskozmán is otthonra talált fotóművészt főként az általa Roxy névre keresztelt róka díjnyertes fotóiról ismerik lapunk olvasói. Egy egészen más összetételű képi világra fókuszál a mostani kiállítás, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója, L. Simon László nyitott meg a székelyföldi városban. 

   A vernisszázsról tudósító Hargita Népe művészi felkiáltójelnek nevezi Radisics Milán különleges látásmódú, az absztrakció és a dokumentum határát érintő, drónnal készült fotóit. A hírforrás hangsúlyt ad annak, hogy az MNM főigazgatója szerint ez a „vándorkiállítás, amelyet a világ számos pontján bemutatnak, a Magyar Nemzeti Múzeum egyik legsikeresebb vállalkozása.” A tárlaton látható felvételekről szólva L. Simon László a következő értékelést adta: „Paradox módon a vízi világ pusztulását megmutató fotók esztétikai értelemben is olyan magas minőséget képviselnek, hogy általuk még a legszörnyűbb valóság is széppé válik, magában hordozva annak a veszélyét, hogy nem indulunk el a változtatás útján.”

   Házigazdaként Ferencz-Mátéfi Kriszta múzeumigazgató is nyilatkozott laptársunknak Radisics Milánnak a Tarisznyás Márton Múzeumban május 19-ig „vendégeskedő” képkollekciójáról: „A kiállítást tavaly ősszel láttam először, és mély hatást gyakorolt rám, hiszen nemcsak a fotózás művészi megközelítéséből adódóan kiemelkedő, hanem a mögöttes szándék és az üzenet teszi még időszerűbbé. A tárlat egy új dimenziót varázsol elénk, a kreatív kompozíciók könnyedén megtéveszthetik a nézőt, mégis a tiszta realitást, a pillanatot ragadják meg élénk színekkel, formákkal”.

   A Hargita Népén kívül a szintén magyar nyelvű Transtelex online híroldala nagy teret szentelt a fotóművész vetített képes előadása ismertetésének, amelyet a Babeş-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán tartott A víz kincs, ami nincs címmel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában