Frissen Fejérből

2023.03.11. 15:01

Három magyar katonát exhumáltak Nádasdladányban – és mindhárman beazonosíthatók!

A település katolikus temetőjében a második világháborúhoz kapcsolódóan, annak hadműveletei alatt és után több magyar katonát is eltemettek.

Szanyi-Nagy Judit

Feltárási munkálatok Nádasdladányban

Forrás: Magyar hadisírgondozás közösségi oldal

Az elmúlt évek, évtizedek azonban ezeket az emlékeket sem kímélték, egyedül Koronczai János honvéd síremléke vészelte át "a magyar nép zivataros századait". Környezetében korábban a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, VDK) végzett kutatást, saját katonáikat keresve, ám ők végül jeltelen sírokban magyar katonák földi maradványait találták meg – tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatósága közösségi oldalán.

A huszonnégy évesen elhunyt katona síremléke
Forrás: Magyar hadisírgondozás közösségi oldal

Ezt követően az igazgatóság munkatársai február 28-án végeztek feltárást Nádasdladányban: az első maradvány közel 1,2 méter mélyről került elő. A sírban a maradványok mellett megtalálták a 36M azonossági jegytokot, ami ugyan sérült volt, mégis elég információt tartalmazott az azonosításhoz. Ennek köszönhetően kiderült: Marton József tartalékos honvéd földi maradványait találták meg.

Mellette egy újabb magyar katona maradványai kerültek elő. Bár az itt megtalált jegytok az előzőnél sokkal rosszabb állapotban volt, segítségével Koronczai János honvédet azonosították.

A korábbi feltárás miatt kis mértékben bolygatva egy harmadik katonát is megtaláltak, akit egyelőre ugyan nem sikerült beazonosítaniuk, ám a mellette meglelt Magyar Bronz Vitézségi Érme ugyancsak segíthet a személyazonosság megállapításában.

A megtalált Magyar Bronz Vitézségi Érem
Forrás: Magyar hadisírgondozás közösségi oldal

Az exhumált katonák földi maradványait Budapestre szállították, őket a Fiumei úti sírkert 52-es parcellájában, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonák számára kijelölt parcellarészen fogják újratemetni – zárul a bejegyzés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában