Naptári éven is átnyúló ünneplés

2023.03.20. 15:00

„Hagyományok mögöttünk, események előttünk” – fennállásának 150. évfordulóját ünnepli a fehérvári múzeum

Tematikus programokkal, szakmai konferenciával és a múzeumi gyűjteményt felvonultató kiállítással ünnepli fennállásának 150. évfordulóját a Szent István Király Múzeum.

Héjj Vivien

A jubileumi programokról sajtótájékoztatón számoltak be a múzeum képviselői

Fotó: NAGY NORBERT

A jeles jubileumot nagyszabású, két naptári évet felölelő programsorozattal teszi teljessé a Szent István Király Múzeum. A programokat ismertető sajtótájékoztatón a fenntartó képviseletében Lehrner Zsolt alpolgármester felidézte, a múzeum létrejöttének első gondolata 1871-re datálható. A korabeli sajtó beszámolója szerint egy létesítendő régiséggyűjtemény ügyében alakult ki városi mozgalom.

– Alakulásakor az intézmény mintegy 1205 érmével és 48 emléktárggyal rendelkezett. Ez 150 éve volt, azóta az intézmény a legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező vidéki múzeummá nőtte ki magát. Már az 1980-as években körülbelül 1 millió tárgya volt a múzeumnak, napjainkban ez a szám nagyjából 3,5 millió. – tette hozzá az alpolgármester.

1873-ban jött létre a Fejér Vármegyei és Székesfehérvár Városi Történelmi és Régészeti Egylet, ami a későbbi, Marosi Arnold vezetése mellett újjáépült múzeum jogelődjének tekinthető.

– Nagyon nagy igény volt akkoriban egy ilyen egyletre, ha úgy tetszik múzeumra. Az akkor összeállított gyűjtemény – amelyben már régészeti leletek is voltak – a későbbi múzeum gyűjteményét is megalapozta. Később Fitz Jenőék idejében érte el legnagyobb sikereit múzeum: egy pár fős intézményből gyakorlatilag megyei hatókörű múzeummá avanzsálódott. – vette át a szót Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója.

– Úgy gondoltuk, kettő évet szánunk az évforduló megünneplésére. Idén inkább a közösségi eseményeket, konferenciákat, beszélgetéseket szeretnénk megeleveníteni, a következő évben pedig egy nagy tárlatot szervezünk a múzeum gyűjteményéből. – tette hozzá.

A múzeum szakmai igazgatója, Belényesy Károly úgy fogalmazott, ez az évforduló nem más, mint a közösség teremtő erejének dicsérete.

– Azok az emberek, akik létrehozták a múzeumot, kifundálták annak a megalapítását, nagyszerű emberek voltak. Ennek a rendkívül fontos szövetségnek az allegóriája ma a Szent István Király Múzeum. A közösség, a civilek, a város nélkül mi semmik vagyunk, velük együtt pedig minden leszünk. – mondta Belényesy.

Agócs Nándor, a SZIKM tudományos titkára arról beszélt, a hatalmas gyűjtemény bemutatása már méreténél fogva is lehetetlen vállalkozás, ám mégiscsak szeretnének egyfajta válogatást a nézők elé tárni. Az online tartalomgyártást felhasználva programsorozatot indít a múzeum, melyben a gyűjtemény kiemelt tárgyaival, a múzeum és a gyűjtemények történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Az ünnepi eseménysorozat hivatalosan március 22-én, szerdán 9 órától a Székesfehérvár korai története címet viselő konferenciával kezdődik, melyen a múzeumi dolgozók tudományos munkáját, kutatásaik eredményeit is megismerhetik az érdeklődők. A nyitókonferencia A nemzet fővárosának korai története és A Székesfehérvár Jókai utcai ásatások régészeti és történeti jelentősége témakörökre épül. Ezen tematikákon belül számos izgalmas és érdekes előadással készülnek a szakemberek. Az ismeretterjesztő konferenciára minden érdeklődőt várnak, a programnak a városháza díszterme ad otthont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában