Honismeret

2023.03.24. 19:30

Az „Unikornisok” nyerték a prezentációs versenyt

A Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Fejér Megyei Honismereti Egyesület hatodik alkalommal hirdetett prezentációs versenyt a középiskolás korosztály számára. A döntőben háromfős csapatok adhatták elő honismereti témájú prezentációjukat.

Héjj Vivien

Első helyezést ért el a sárbogárdi gimnázium Unikornis nevű csapata, felkészítő tanáruk Gráczer László Tamás

Forrás: Vörösmarty Mihály Könyvtár

A könyvtár és az egyesület felhívására hét pályamunka érkezett, a honismeret napja alkalmából szervezett döntőn két székesfehérvári, egy móri és négy sárbogárdi csapat mutatta be munkáját a Hiemer-házban. Az előadásokat négyfős zsűri értékelte: Somogyiné Dobai Szilvia helyismereti könyvtáros munkatárs, etnográfus, Juhász Zoltán, a Honismeretei Szövetség titkára, Kissné Kárász Rózsa, a Fejér megyei Honismereti Egyesület alelnöke és Szőnyegi Hajnalka, nyugalmazott helyismereti könyvtáros, helytörténeti kutató.

Az eredményhirdetés előtt a csapatokhoz szólva Kissné Kárász Rózsa és Juhász Zoltán kiemelte az egyes prezentációk erősségeit, a különleges témaválasztást, a személyes megközelítést vagy éppen a magával ragadó előadásmódot.

Második helyen végeztek a Tóparti lovagjai, felkészítő tanáruk Fekete Zoltán
Forrás: Vörösmarty Mihály Könyvtár

A versenyben harmadik helyen végzett a Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium Sünik csapata, akik A sárbogárdi Hősök tere és hősi emlékműve(i) címmel prezentáltak. Második lett a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumot képviselő, Tóparti lovagjai névre keresztelt csapat, melynek tagjai Isztimér és a világháborús Hadtörténeti gyűjtemény címmel tartottak előadást. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára az Unikornisok nevű csapat állhatott, melynek tagjai szintén a Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnáziumot képviselték, s előadásukban Fejé vármegye egyetlen megmaradt zsinagógájával foglalkoztak.

Az első helyezett csapat tagjai és felkészítő tanára ingyenes részvételi lehetőséget nyertek a XXVII. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia és táborra, a többi helyezett csapat könyvjutalomban részesült. A Fejér Megyei Honismereti Egyesület felajánlásaként a felkészítő tanárok 1 éves előfizetést kaptak a Honismeret című folyóiratra.

A sárbogárdi Hősök teréről tartotta előadását a Sünik névre keresztelt csapat
Forrás: Vörösmarty Mihály Könyvtár

A Honismeretei Szövetség nevében Juhász Zoltán zsűritag különdíjjal jutalmazta a Wekerle fiai csapatot, melynek tagjai a Móri Táncsics Mihály Gimnáziumból érkeztek. Prezentációjuk címe A szabadságharc fontos mozzanata Móron volt. A csapat tagjai és felkészítő tanára szintén részt vehet a XXVII. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia és táboron, ahol lehetőségük lesz témájuk részletesebb kidolgozására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában