Hiánypótló látnivaló

2023.02.05. 20:00

Hamvas Béla 125 – idézetek egy gondolkodótól címmel nyílt kerítés kiállítás Fehérváron

A 125 éve született Kossuth-díjas író, filozófus gondolatait bemutató szabadtéri sorozat a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének Várkörúti oldalán látható. A vasárnap délelőtti megnyitón köszöntőt mondott Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a kezdeményezés céljáról Pletser Ádám elnök és Pokrovenszki Krisztián főigazgató beszéltek.

Kecskés Zoltán

Pokrovenszki Krisztián, Vargha Tamás és Pletser Ádám nyitotta meg a Hamvas Béla 125 – idézetek egy gondolkodótól című szabadtéri kiállítást.

Fotó: Nagy Norbert

A kerítésén számtalan tablóval találkozhatnak a Várkörúton sétálók. A tárlatot "utcai elmélkedésnek" szánták a szervezők, amelyet egy hónapon keresztül lehet majd séta közben böngészgetni.

Pletser Ádám, az iGenerációért Egyesület elnöke köszöntőjében a gondolatok erejéről beszélt. Ahogyan elhangzott, Hamvas Béla, a XX. századi magyar gondolkodás és irodalom egyik legkiemelkedőbb és máig megkerülhetetlen hatású alakja. Születésének 125. évfordulója tiszteletére számos kezdeményezés, program valósult már meg ebben az évben, melynek méltó tagja, az iGenerációért Egyesület, az Értékmentők csapata és Szent István Király Múzeum együttműködésében megvalósuló rendhagyó tárlat is. Hamvas Béla-emlékévhez kapcsolódó kerítéskiállítás megnyitóján Pletser Ádám egyebek mellett kiemelte: Céljuk az volt, hogy még közelebb hozzák az író, filozófus munkásságát a székesfehérvári közélethez. Ennek okán, pedig olyan betűtípust és betűméretet választottak, hogy Hamvas Béla bölcs szavai, akár az autóból ülve is könnyen elolvashatóak legyenek.

„Nem elég tudni. Meg kell valósítani.” – hangzik a Hamvas Béla-idézet.
Fotós: Kecskés Zoltán

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatójának elmondása szerint a múzeum immár hagyományosan jelentkezik kerítéskiállításokkal és a jövőben is igyekeznek hasonló kezdeményezésekkel megragadni az emberek figyelmét. Hangsúlyozta, hogy most, amikor az energiaválság miatt zárva vannak a múzeumi terek, kiemelten fontos, hogy – a Szent István Király Múzeum eddig talán kevésbé használt felületeit – így módon hasznosítsák.  Ebből kifolyólag kézenfekvő volt a tárlatot az utcára vinni.

Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezt követően Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője szólt a megjelentekhez és megnyitotta a rendhagyó szabadtéri kiállítást. Beszédében boldogan emlékezett vissza azokra az időkre, amikor még ő is a múzeumnál dolgozott és számtalan fehérvári kincs, munkásság elevenedett meg ezen a helyen. Véleménye szerint a Múzeum Országzászló téri épületének várkörúti kerítése kitűnő helyszín, hiszen nagyon sok fehérvári sétál erre nap mint nap. Végül köszönetét fejezte ki az ötletgazdáknak, hogy megálmodták és megvalósították a kiállítást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában