Degas – A tökéletesség nyomában

2023.02.11. 17:15

Edgar Degas festőművész munkásságával ismerkedhetünk a Barátság moziban

A modern nagyvárosi élet egyik legismertebb festője, a francia Edgar Degas munkásságával ismerkedhetnek meg a nézők egész közelről az Exhibition on Screen művészettörténeti sorozat új részében február 17-én, pénteken 18 órától a Barátság moziban.

Lőrincz Miklós

„A művészet nem arról szól, hogy mit látsz, hanem hogy mit láttatsz” – vallotta Edgar Degas.

Forrás: Wikipedia

Az impresszionista művész legkedveltebb modelljei a balett-táncosnők voltak, emellett szívesen örökítette meg a színház, a kávéházak és a lóversenyek világát is. Az impresszionisták visszatérő témát adnak az angol Exhibition on Screen sorozatnak, a nézők novemberben és decemberben is az ő munkásságukban mélyedhettek el. A témát folytatva a februári epizód az 1834–1917 között élt Edgar Degas művészetét mutatja be, akinek festményein és vázlatain saját életének pillanatai és a műtermében megszülető gondolatai köszönnek vissza. Más impresszionistákkal ellentétben őt nem érdekelte a természet, a szabadban létrejövő fényhatások, helyette inkább az embereket választotta képei témájául.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában