Királyaink útján Horvátországban

2023.02.28. 07:00

Dalmát és horvát vidékeken forgatott a fehérvári csapat

Vakler Lajos újságíró és stábja ezúttal a Dalmát partokon és Horvátország azon pontjain járt, ahol mind a mai napig hűen őrzik Árpád-házi királyaink, nagy uralkodóink emlékét, ereklyéit.

Hajdú Marianna

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A film- és fotókönyv sorozat korábban elkészült részeiben először Rómába, az örök városba látogatott a forgatócsoport és Szent István emlékét kutatta az olasz fővárosban. Második alkalommal a Partiumtól Székelyföldig, Nagyváradtól Csíkszentmihályig a híres lovagkirály, Szent László emlékét és eszményét örző településeket keresték fel.

2022-ben Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával jött el a lehetősége annak, hogy ismét útra keljen a néhány fős csapat és Dalmácia magyar kötődésű történelmi, egyházi emlékeit járják körbe, fedezzék fel. Olyan csodálatos helyszínekre látogattak el, mint Dubrovnik, Split, Trogir, Klissza, Zadar, Novigrad, és idézték meg királyok, királynék, hercegek és hercegnők emlékeit.

A film és a mellé elkészült fotókönyv azt mutatja meg, ahogy Horvátországban és Dalmáciában őrzik az évszázados, magyar emlékeket. A Dubrovniki Köztársaság és a Magyar-Horvát királyság között valaha létezett szoros kereskedelmi és diplomáciai kapcsolataiból merítkezve igyekszik a film a néző elé tárni – Szent István, Szent László, Nagy Lajos, II. András, Könyves Kálmán, IV. Béla, Hunyadi Mátyás mellett királynék és királynők, családjuk, leszármazottaik sorsán keresztül – azokat a történelmi kegyhelyeket és tárgyakat, amik ma is hitelesen őrzik királyi elődeink emlékét. Dubrovnikban a Ferencesek templomában és a Szűz Mária templomban Szent István, Szent László és Szent Margit ereklyék rejtőzködnek, amíg Splitben, Klisszában és Trogirban IV. Béla királyunk emlékei bukkannak fel, de itt őrzik öccse, Kálmán herceg palástját is – mind mind nagy becsben – csak, hogy néhányat említsünk.

Az előkészületekben sokan voltak a stáb segítségére. Jakubek Tiborné, a székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökének segítségével nem csak sikerült az ügyhöz megnyerni Mladen Andrlic Horvátország rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét, de nyelvismeretével támogatta a horvátországi munkát is. Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök közbenjárásával pedig Zeljko Puljic zadari, Marin Barisic spliti érsekkel, Roko Glasnovic dubrovniki püspökkel sikerült felvenni a kapcsolatot, akik biztosították a fehérvári magyar csoport részére a lehetőséget, hogy olyan helyekre is bejussanak, ami a nagyközönség előtt zárva van. Horváth Miklósné önkormányzati képviselő is támogatta a horvátországi forgatásokat.

Mondhatjuk, egyfajta diplomáciai bravúr is volt a küldetés, aminek köszönhetően sikerült Vakler Lajosnak és csapatának mindenhol forgatni és fotózni is egyaránt. A film és fotókönyv szövegét Smohay András, a székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója ellenőrizte, amelyhez Mihályi Győző és Sarádi Zsolt kölcsönözték a hangjukat, a zenét Heinczinger Mika – Misztrál zenekar – szerezte. Az alkotás Megyeri Zoltán képeivel és Szentmiklósi Dávid vágásával készült. A fotókönyvet Simon Erika készítette.

A film hamarosan bemutatásra kerül Székesfehérvár város önkormányzatának dísztermében. A készítők a művet a későbbiekben nem csak a Fehérvár Televízióban, de a középiskolákban, könyvtárakban és a város kulturális intézményeiben is szeretnék bemutatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában