Házhozszállított halhatatlanság

2023.02.07. 15:00

Bélyegkiállítás nyílt a Tóvárosban (galéria)

A Székesfehérvári Bélyeggyűjtő Kör még 2018-ban határozta el, hogy elviszik az oktatási intézményekbe a bélyeggyűjteményeiket, bízva abban, hogy be tudják mutatni, azt a szenvedélyt, amit számukra ez a hobbi jelent.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kedden délelőtt sorakozott fel a Tóvárosi Általános Iskola halljában az énekkar és a közel 700 fős iskola minden osztályából két-két tanuló, hogy részt vegyenek a bélyegkiállítás megnyitóján.

Az intézmény vezetőjét kérdeztük, hogy mit és meddig láthatnak a tanulók az aulában? Schnee Zoltánné elmondta: -Rendszeresen cserélni fogják a tematizált tartalmat, hogy mindig más érdekességgel szolgálja a gyerekeknek tudásvágyát. Kezdésként, mivel testnevelés tagozatos iskola vagyunk, a sporttal kapcsolatos bélyegek láthatók és mivel örökös ökoiskola is vagyunk, ezért a természettel és a környezetvédelemmel kapcsolatos bélyegekkel indul a tárlat.

Hogy miért éppen bélyegkiállítás nyílt, arra azt mondta az intézményvezető: -Ez elsősorban szenvedély, amit érdemes bemutatni a fiatalságnak, ugyanis ez a hobbi nagyon pontos, precíz munkát is igényel. Hozzá kell tenni, hogy akinek nincs ez a szenvedélye az is gyönyörködhet ezekben az apró, kis csodákban, szinte alkotásokban. Ők maguk, vagyis a gyűjtők is azt mondják, hogy a bélyeg tanít valamit a gyerekeknek, a fiatalságnak a múltról és közben gyönyörködtet a jelenben.

A 2019. óta tartó misszió vezetője is mondott beszédet a megnyitón. Laczi Zoltán a városi bélyeggyűjtő kör elnöke azt mondta: - Márai Sándor mondta, hogy a bélyeg a felragasztható halhatatlanság. Mi ezt hoztuk el ebbe az iskolába. Fontos tudni, hogy 1871 óta létezik magyar bélyeg és ezeket érdemes bemutatni. Ennek megfelelően terveink szerint nemcsak éves kiállításokat, hanem bemutatókat is szeretnénk tartani a város iskoláiban, közművelődési intézményeiben, és így érkeztünk ma ide. Első körben sport, természet és mese témájú bélyegeket hoztunk. De szeretnék  majd előadásokat tartani a gyerekeknek a bélyeg készítéséről, a bélyegzőről, a bélyeg grafikáról is. Célunk a mai elektronikus világot egy kicsit visszavinni a papíralapúra, hiszen sokat taníthat is a bélyeg.

Ez némileg egybecseng azzal, amit Mészáros Attila mondott. Székesfehérvár alpolgármestere úgy fogalmazott: - Egy bélyeg sok mindent takar, jelez. A művészet, a történelem, a hagyományőrzés, a kultúra, a természet és még sok-sok minden benne van egy-egy alkotásban. Szándékosan használom az alkotás szót, hiszen a bélyeg több mint egy fénykép, több mint egy leirat, emellett a kor szellemiségét is tükrözi. Amikor mi voltunk fiatalok sokkal nagyobb népszerűségnek örvendett a bélyeggyűjtés, mint most. Mi is hódoltunk ennek a szenvedélynek, ezért a testvéremmel, rakosgattuk őket szeretettel és cseréltünk a barátainkkal, iskolatársaikkal. Mivel a túldigitalizált világban a postai szolgáltatások egyre inkább áttérnek az online világba, sokkal kevesebb a bélyeg, így háttérbe szorul ez a lehetőség, ám szerencsére működik a városban komoly baráti társaság, akik ápolják és őrzik ezt a szép hagyományt. Mivel megvan bennük ez a gyűjtőszenvedély, talán majd 50-100 év múlva is itt lesznek ezek a bélyegek, legyen az a moszkvai olimpia bélyege vagy a legutóbbi gyönyörű emlék, az Aranybulla 800. évfordulójára kiadott bélyeg, mellyel Székesfehérvár is gazdagodott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában