Igazi fesztiválélmény

2023.01.25. 11:00

Székesfehérváron is lesz vetítés a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál keretében

A BIDF 2023. január 21. és 29. között 9. alkalommal hozza el a magyar közönség számára a legfrissebb, Oscar- és Európa-díjas, illetve arra jelölt filmeket, a Berlinale, Sundance, Cannes, Velence, IDFA fesztiválok favoritjait. Idén 7 versenykategóriával, 60 filmmel, 200 vetítéssel, 50 Civil Nagykövettel, 30 nemzetközi zsűritaggal, 50 külföldi filmalkotóval, de leginkább igazi fesztivál élménnyel vár több tízezer nézőt 10 hazai város. A budapesti Cinema City Mammut mozi mellett Debrecen, Eger, Jászberény, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Veszprém vetítőtermeiben láthatóak a BIDF filmjei.

BIDF Sajtó, Lázár Ádám

Székesfehérvár, (Cinema City Plaza): Január 28. 16 óra: HATODIK NÉPKÓRHÁZ, francia rendező. A Hatodik Népkórház Sanghaj egyik legnagyobb kórháza, ahol a hipermodernizmus találkozik a kulturális hagyományokkal, és ahol a kemény kapitalizmusé a végső szó. Kígyózó sorok, tömeg, betegek és családok, akiknek élete a feje tetejére állt. A kínai kórház a könyörtelenség és az osztályalapú társadalom manifesztálódása. 

Január 28. 18 óra SZÓTLAN SZERETET, lengyel és német rendezés. Szótlan Szeretet- a 35 éves Aga elhagyta a lengyel kisvárost, ahol élt és Németországban kezdett új életet. Édesanyja halála után azonban visszatér Lengyelországba, mert ő szeretné gondját viselni kamasz kistestvérének Milosznak. Agának jogi és hivatali procedurák hosszú során kell átvergődnie. Csak barátnője segítségére számíthat. Vajon sikerül -e hármuknak majd boldog családként élni az őket körülvevő konzervatív és homofób közegben? Történet a valódi és bátor szeretetről.  

Január 29. 16 óra MI SVÉDEK ÉS A COVID, norvég rendező. Mi svédek és a Covid- Míg 2020 márciusában a legtöbb ország lakossága a Covid 19 járvány miatt szigorú lezárásokkal szembesült, a svédek jórésze úgy folytatta életét, mint korábban, belemerülve akár az éjszakai életbe, vagy továbbra is látogatva idős rokonait.” Egy év múlva ítélkezzenek felettem!” – jelentette ki 2020 júliusában a svéd közegészségügy feje, a járványügyi főorvos, akinek vitatott tetteit, illetve azok hiányát szoros figyelemmel kísérte a világ. Emberek életét kockáztatja magabiztosságával, vagy megkérdőjelezhetetlen tudáson alapulnak a döntései? Mi a legkevésbé rossz döntés hosszútávon? A svéd kormány világjárvány elleni küzdelmének kulisszái mögé betekintő film, egyúttal a döntéshozóemberek hétköznapjait is egyedülálló módon követi.  

Január 29. 18 óra KÖLYÖK PLATÓNOK, ír, francia, brit, belga rendezés. Kölyök Platónok- Az iskolaigazgató és elkötelezett, új utakat járó csapatának álma, hogy változtassanak egy olyan belvárosi közösség sorsán, amelyet a szektás agresszió, a szegénység, és a kábítószer súlyt. A Belfast munkásnegyedében működő katolikus fiúiskola különleges módon küzd az észak-ír polgárháború évtizedek óta tartó erőszak legyőzéséért. Az igazgató minden nap az ókori görög filozófusok bölcsességével felvértezve küldi haza diákjait, azzal a szándékkel, hogy a fiúk rábírják szüleiket és szomszédaikat arra, hogy végre hagyjanak fel az előítéleteikkel. A film tisztelgés a fiatalokba vetett hit és a lehetőségek ereje előtt.   

Veszprém (Cinema City): január 26, 17 óra ünnepélyes megnyitó, KÖLYÖK PLATÓNOK, ír, francia, brit, belga rendezés. Kölyök Platónok- Az iskolaigazgató és elkötelezett, új utakat járó csapatának álma, hogy változtassanak egy olyan belvárosi közösség sorsán, amelyet a szektás agresszió, a szegénység, és a kábítószer súlyt. A Belfast munkásnegyedében működő katolikus fiúiskola különleges módon küzd az észak-ír polgárháború évtizedei óta tartó erőszak legyőzéséért. Az igazgató minden nap az ókori görög filozófusok bölcsességével felvértezve küldi haza ifjú csapatát, azzal a szándékkel, hogy a fiúk rábírják szüleiket és szomszédaikat arra, hogy végre hagyjanak fel az előítéleteikkel. A film tisztelgés a fiatalokba vetett hit és a lehetőségek ereje előtt.   

Január 27. 16.10 A HATALOM MARKÁBAN, finn, norvég, horvát rendezés. A Hatalom Markában- 2018 márciusának egy éjjelén rendőrök törik rá az ajtót a 17 éves moszkvai lányra, Anjára és családjára. Az elhurcolt lány nem sokkal később a vádlottak padján ül tizen és huszonéves társaival. Szélsőséges terrorista csoport szervezésével és az alkotmányos rend megdöntésének kísérletével vádolják. A várható büntetés 25 év börtön. Az egyetemre készülő Anja nem tett mást, mint sokan kortársai közül: az interneten keresett hasonló érdeklődésű fiatalokat, akik zenéről, ökológiáról és olykor politikáról beszélgetnek. Tényleg kamaszok chatszobáiban készülnek a kormány megdöntésére? Vagy csak a rezsim trükkje, hogy csapdákkal, beépített ügynökökkel és koholt vádakkal teremtett precedensekkel vegye el a kedvét az „igazi” szervezkedőknek?  Dermesztő életkép az elnyomásról, manipulációról és a szabad véleményformálás felszámolásáról Putyin Oroszországában. 

Január 28. 16 óra SZÓTLAN SZERETET, lengyel és német rendezés. Szótlan Szeretet- a 35 éves Aga elhagyta a lengyel kisvárost, ahol élt és Németországban kezdett új életet. Édesanyja halála után azonban visszatér Lengyelországba, mert ő szeretné gondját viselni kamasz kistestvérének Milosznak. Agának hideg jogi és hivatali procedurák során kell átvergődnie. Csak barátnője segítségére számíthat. Vajon sikerül -e hármuknak majd boldog családként élni az őket körülvevő konzervatív és homofób közegben? Történet a valódi és bátor szeretetről.  

Január 29. 16 óra IMAD GYERMEKKORA, iraki, svéd és lett rendezés. Imad Gyermekkora- Imad még nincs is öt éves, de már rég vége a gyermekkorának. A Kurdisztáni, jazidi kisfiút édesanyjával együtt elrabolta és több mint két éven át fogva tartotta az ISIS. Ez alatt az idő alatt módszeresen arra készítették fel, hogy egyszer majd öngyilkos merénylő legyen. A fogságból kikerülő gyerek a nevére sem hallgat, üt, vág, köpköd. Páratlan agresszivitása miatt közösségbe nem mehet, azt sem engedi, hogy hozzáérjenek. Egyetlen „játéka” egy játékfegyver és csak a „puska” szó hallatára tűnik el szeméből a gyűlölet. Édesanyja, aki az ISIS szexrabszolgája volt, és elrabolt férjéről évek óta nem tud, valamint a nagymama teljesen tehetetlenek. Amikor keserűen már úgy érzik, hogy fel kell adniuk, hogy Imadból egyszer még egy játszani, örülni képes kisfiút neveljenek, egy elszánt pszichológusnő áll melléjük és reménytelennek tűnő küzdelemmel próbálja kiszabadítani a kisfiút a fanatizmus rabságából.   

  

A 32 nemzetközi zsűritag között köszöntheti a BIDF Spiró György írót, Jordán Adél, Stork Natasa és Máté Gábor színművészeket, Székely Kriszta rendezőt, Harcsa Veronika énekest, Gryllus Vilmos és Kollár - Klemencz László zenészeket. 

2023-ban a BIDF Életmű-Díjasa Csillag Ádám filmrendező! 

A fesztiválon három, több szakmai díjat elnyert Csillag Ádám-film látható: 

Dunaszaurusz I-II. 

Szív utca I-II. 

Mostohák 

Az életműdíj alkalmából a filmek vetítései ingyen látogathatók! 

 

A többi filmre a jegyvásárlás a BIDF-re a Cinema City Mammut oldalán https://www.cinemacity.hu/ lehetséges. A teljes 2023-as versenyprogram a fesztivál honlapján olvasható. További információk a fesztivál folyamatosan frissülő hivatalos honlapján, valamint Facebook- és Instagram-oldalán találhatóak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában