Frissen Fejérből

2023.01.22. 20:32

Spányi Antal: ”... mint vágómarhákat, irtják a keresztényeket.”

A Széchenyi utcai református templomban, Spányi Antal megyés püspök gondolataival zárult a január 15. és 22. között tartott, több mint 100 éves hagyománnyal rendelkező ökumenikus imahét.

Héjj Vivien

A Széchenyi utcai református templomban Spányi Antal megyés püspök gondolataival zárult az ökumenikus imahét

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A felekezetek jelenlévő tagjait Szász Zoltán református lelkész köszöntötte az ökumenikus imahét utolsó istentiszteletén. A záróalkalmon az énekben elmondott imádság kapott nagyobb hangsúlyt. Ebben közreműködött a Dóczi István karnagy vezényelte Székesfehérvári Ökumenikus Kórus, melyet orgonán kísért Tóka Szabolcs orgonaművész.

A záróeseményen Spányi Antal megyés püspök arról beszélt, 1908-ban elindult egy imádságos törekvés: akkor a Szent Péter és Szent Pál apostol ünnepe közötti időben imádkoztak az egységért. Aztán 1926-ban hit- és egyházszervezeti mozgalom törekedett arra, hogy ezt az egységet a maga módján előmozdítsa.

– Néha az ember megdöbben: még mindig csak itt vagyunk? Egy hete imádkozunk együtt, és ennek az esztendőnek sajátos módon egy egészen eredeti tartalmat sikerült adnunk, arra törekedtünk, a különböző lelkészek, felekezetek, hogy a saját magunk felekezeteinek kincseit próbáljuk bemutatni. – kezdte a megyés püspök, aki az elmúlt hét eseményei tükrében a jelen kor történései kapcsán úgy fogalmazott, ez a világ mindent megtesz azért, hogy mindenféle keresztény gondolatot, tanúságtételt, gyülekezetet és egyházat megpróbáljon felszámolni, de legalább hiteltelenné tenni.

– Számomra egészen megdöbbentő volt, hogy amikor elkezdtük ezt az imahetet múlt vasárnap, akkor Afrikában összejöttek egy templomba imádkozni, és egyszer csak rájuk zárták a templomot és rájuk gyújtották az egészet, hogy ott pusztuljanak el. Sokan haltak vértanú halált istenért, Krisztusért, a hitükért. Aztán másnap hallottam a másik hírt: egy papot ki akartak rabolni. Álmában rátörtek, bestiális módon meggyilkolták, rágyújtották a házat. Halljuk a híreket naponta, hogy itt-ott, Afrikában, Indiában, Ázsiában, ezerfelé a világban mint vágómarhákat, irtják a keresztényeket. – mondta Spányi Antal kiemelve: segíteni kell a bajban lévőket. Hozzátette, sok mindenben számot kell vetnünk önmagunkkal, s meglátni, hogyan tudunk nyitott szívvel egymásra nézni, hogyan tudjuk egymást szeretni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában