Magyar Kultúra Napja

2023.01.22. 11:00

Petőfi és Arany legendás barátsága a Nemzedékek Házában

A Magyar Kultúra Napját, a Himnusz születésének 200. évfordulóját ünneplik január 24-én Gárdonyban a Nemzedékek Házában. Színpadi játékkal idézik meg Petőfi és Arany kapcsolatát.

S. Töttő Rita

Január 24-én, kedden 18 órától várják a Magyar Kultúra Napja ünnepségére a gárdonyiakat. A Nemzedékek Háza ad otthont a Petőfi Emlékévvel is összekötött programnak, ahol Tóth Péter Lóránt Pro Cultura Hungarica-díjas versvándor, valamint Kálló Béla Jászai-díjas színművész lesz a vendég. A művészek Brestyánszki Boros Rozália, a szabadkai Népszínház dramaturgjának Szabadságharc című színpadi játékával készülnek, amely korabeli dokumentumok segítségével mutatja be Petőfi Sándor és Arany János kapcsolatát.

Az előzetes szerint „A dokumentarista dráma bepillantást enged a két költő barát mindennapi életébe, nehézségeikbe, örömeikbe. Petőfi a korszakhoz való viszonyát társaihoz való kapcsolódásán mutatja be: így bukkan fel egy-egy jelenet erejéig többek között Vörösmarty, Jókai, Mészáros Lázár hadügyminiszter. A darabot játszó két színész emberi oldaláról mutatja be a magyar irodalom legendás barátságát, így érezheti az előadás alatt végig a közönség azt, hogy mintha a mából szólalna meg Petőfi és Arany. A jelenből, hiszen bennünk élnek. Ezért örök életűek.”

A darab, 2018-as bemutatóját követően számos előadást megért már: eljutott Délvidék harminc településére, majd a Kárpát-medencében közel száz településen láthatta a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában