Frissen Fejérből

2023.01.28. 18:30

Kettős évforduló: Börcsök Enikő fehérvári színésznőre emlékezünk

Ötvenöt éve, 1968. január 28-án Mezőtúron megszületett Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész. Két éve, 2021. január 28-án Budapesten elhunyt a Székesfehérvárhoz is nagyban kötődő színésznő.

Szanyi-Nagy Judit

Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja születésnapja hajnalán, 2021. január 28-án hunyt el

Forrás: Dombóvári Tamás / Bors

Börcsök Enikő pályafutását a Videoton Színpadnál, később a Szabad Színház társulatánál kezdte, még telekis gimnazistaként. 1984 és 1991 között számos székesfehérvári színházi előadásban szerepelt, emellett pályájából 27 évet a fővárosi Vígszínházban töltött.

"A művészeti alkotások fájdalomból, sokszor frusztrációból, dühből fakadnak. A művész talán fárasztó, talán kiszámíthatatlan, öntörvényű, de ha a végeredmény virtuóz, a környezet hajlamos megbocsátani. Továbblépni. Mintha ez lenne az ára az alkotás megszületésének. Vannak azonban a kevesek, akik cáfolják ezt a közhelyet. Művészi nagyságuk egyben emberi nagyságot is jelent. Akik minden megélt fájdalmat, emberi tapasztalatot úgy futtatnak át szerepen, alkotáson, hogy közben sugároznak valami végtelen hitet az emberi létben, akik a szerepen túl, a színházi estén túl is adnak valamit magukból. Hitet. Az emberségbe, az emberiségbe vetett hitet. Mint Börcsi" – mondta Rudolf Péter színházigazgató a Vígszínház közösségi oldali bejegyzése szerint, ahol ugyancsak megemlékeznek a maradandót alkotó színésznőről.

Emlékét természetesen szeretett városában, Székesfehérváron is tovább őrzik. A színésznőt itt helyezték örök nyugalomra 2021. február 11-én; nevével fémjelezve pedig a Szabad Színház társulata és a mögöttük álló SZÍN-TÉR Egyesület a Börcsök Enikő Gyermek- és Ifjúsági Színház létrejöttét kezdeményezte, amely az érdemes művész egyik nagy vágya volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában