Szakrális nézőpont

2023.01.30. 08:41

A szakrális Bakony – Könyvbemutató a Hétvezér esten, Fehérváron

A Fejér Szövetség 580. Hétvezér estjén Somlai Nikolett Rózsa és Nagy Gábor A szakrális Bakony című könyvbemutató előadására invitálja az érdeklődőket január 31-én, kedden 18 órára a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központba (Fürdő sor 3., 302-es terem).

V. Varga József

Forrás: Pixabay

A kötet a szakralitás nézőpontjából mutatja be a Bakony történelmét, a hegyeket és a szent helyek működését. 

Amint Somlai Nikolett Rózsa mondja: „A két szerző más-más szempontból írja le tapasztalatait. A női érzésvilág és a férfias racionalitás egymás mellett tesz bizonyosságot a szakrális világról. A könyv eddig nem ismert szakrális tereket, működéseket is bemutat. Sőt, kísérletet tesz egy új fogalom bevezetésére, a Bakonyi történelmi tájegység használatára. Benne Bakonybél, Szentgál, Veszprém, Sóly, Pannonhalma történelmi összefüggését és folytonosságát taglalva. Felveti Veszprém városának eredetét, nem a mai ismert helyét, és alapításának az időszámításunk előtti 850. évi korai időpontját is. Ez merőben új álláspont, és kitágítja a város és a megye identitását történetileg és szakrálisan is.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában