A városháza dísztermében láthatják Cserhalmi György legújabb rendezését

2022.12.16. 17:30

Tizenkét dühös ember a városházán – játszóhellyé változik a díszterem

A kultúra szárnyalásának a Vörösmarty Színház időszakos bezárása sem szabhat gátat. A fenntartói segítségnek köszönhetően a zárvatartás idején sem marad színház nélkül a közönség: a városháza dísztermében viszik színre a Tizenkét dühös embert.

Héjj Vivien

Forrás: ÖKK

Habár 2023 első hónapjaiban a megemelkedett energiaárak miatt a Vörösmarty Színház időszakosan bezárja kapuit, a közönség ez idő alatt sem marad kulturális csemege nélkül. Mint az a péntek délelőtti sajtótájékoztatón kiderült, Reginald Rose méltán ismert bűnügyi játékát 2015 után ismét színre viszi a fehérvári teátrum, ám a kőszínház nagyszínpada helyett ezúttal a városháza dísztermében láthatja a közönség Cserhalmi György legújabb rendezését.

– Kevés nehezebb döntés van, mint amikor egy színház épületére azt kell mondani, hogy bezár. Alternatív megoldásokon gondolkodva merült fel játszóhelyként a városháza díszterme, ami egy különleges helyszín lehet, hiszen ez az épület, ahogy a neve is mutatja, a városé, a közösség tere, most pedig a Vörösmarty Színházé lesz. – fogalmazott Cser-Palkovics András.

Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója arról beszélt, Magyarország Európában is egyedülálló színházstruktúrával rendelkezik. A fenntartók kapcsán úgy fogalmazott: bizonyos fenntartók szemében a színház csak egy épület, mások azonban úgy tekintenek a teátrumra, mint egy különleges művészi alakulatra, emberek együttesére – és ez bizony fontosabb, mint maga a színház.

– Most egy olyan felajánlásnak vagyunk tanúi, ami szerintem országosan is egyedülálló, és mindemögött azt a fenntartói hozzáállást látom, hogy Székesfehérvár önkormányzata ezt a színházat nemcsak fenntartja, hanem a szó legnemesebb értelmében gondoskodik róla. Ennek a gondoskodásnak a gyümölcse ez a darab. – mondta a színházigazgató. Szikora kiemelte, Cserhalmi György személyében egy olyan meghatározó egyéniség tér vissza, aki a Vörösmarty Színháznál eltöltött nyolc évében igazodási pontot, egyfajta mércét jelentett a színjátszásban.

– Ahogy én innen elmentem, az nagyon félbehagyott valami volt. Azt érzem, hogy a sors vagy a Jóisten megadta azt a lehetőséget, hogy valamit befejezzünk, lezárjunk vagy újranyissunk. – vette át a szót Cserhalmi György, a készülő előadás rendezője. Mint mondta, habár a darabot 2015-ben már bemutatták, ez az előadás mégis egészen más lesz, mint a korábbiak.

– Ez a tér annyi mindent súg, ami nem is teszi lehetővé, hogy ugyanazt a darabot játsszuk el még egyszer. – tette hozzá a rendező.

A Tizenkét dühös ember első bemutatója február 25-én, szombaton lesz, a jegyek értékesítése pedig december 20-án, kedden indul. A jelenlegi tervek szerint a premiert további hat-hét előadás követi, ám érdeklődés függvényében ez a szám még változhat. A díszterem adottságait figyelembe véve a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

A szereposztást illetően két változásra számíthatnak a nézők: Tűzkő Sándor szerepét Andrássy Máté, Radnay Csilláét Ballér Bianka veszi át. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában