Frissen Fejérből

2022.12.10. 07:00

Sárbogárdi énekszótól zengett a dégi Festetics-kastély (galéria, videó)

A novemberi átadás óta ez volt az első alkalom, hogy egy koncert keretében énekkel töltötték meg a kívül-belül felújított épület dísztermét – vagy ahogyan a köznyelvben ismerik: tükörtermét.

Szanyi-Nagy Judit

A sárbogárdi Huszics Vendel Kórust 1966-ban alapították

Forrás: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az impozáns helyszínen ezúttal a 2016-ban ötvenedik jubileumát ünneplő, sárbogárdi székhelyű Huszics Vendel Kórust látták vendégül a szervezők. A közel másfél órás esten nyolc plusz egy – azaz nyolc tervezett és egy meglepetés ráadás – dal csendült fel, köztük Kodály Zoltán, Joseph Haydn és Wolfgang Amadeus Mozart műveivel. Tervezett záróakkordként Petőfi Sándor Szülőföldemen című verse öltött énekelhető formát, amelynek a közönség hallható tetszését kiváltó alapja az ugyancsak sárbogárdi illetőségű ifjabb Leszkovszki Albinhoz köthető.

A kórust Huszics Vendelné karnagy – a névadó, 2010-ben elhunyt Huszics Vendel özvegye – és Tölösi József felváltva vezényelte, zongorán Huszics Ibolya kísért.

Ízelítő a koncertből:

Az ünnepi hangulatba öltözött tükörterem közönségét Halászy Stefánia kastélyigazgató köszöntötte, aki hangsúlyozta: a díszteremben található fenyőfa a kastély munkatársainak köszönhetően változott szemet gyönyörködtető karácsonyfává. A hangulatot fokozandó az egyik tükör előtt pihenő adventi koszorú harmadik, fehér színű, az örömöt jelképező gyertyáját Charles Gounod C-dúr miséjének végén Szabados Tamás egyesületi elnök gyújtotta meg.

Pillanatképek az estről:

Az adventi programsorozat december 17-én, szombaton 18 órától folytatódik, akkor a Sárréti Csókavirág Néptánc Egyesület ad műsort. Regisztrálni előzetesen a [email protected] e-mail-címen lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában