Ida regénye először

2022.12.05. 16:00

Közönségtalálkozó és premier előtti vetítés volt Kápolnásnyéken

Különleges adventi programot valósított meg a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola a Gárdonyi 100 emlékév keretében. A Gárdonyi Géza regénye alapján Goda Krisztina rendezésében készült Ida regénye című film premier előtti vetítésére és közönségtalálkozóra várták a vendégeket múlt vasárnap a Népfőiskola központjába, a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpontba.

S. Töttő Rita

Fotó: Kőmíves András

A teltházból látszódott: nagyon sokan voltak kíváncsiak a filmre még az országos tévépremier december 24-i előadása előtt. A vetítés végén, már a stáblista alatt hatalmas tapssal köszönték meg a lehetőséget, majd még nagyobb taps köszöntötte a közönségtalálkozó vendégeit, Divinyi Réka forgatókönyvírót és a film főszereplőjét, Mentes Júlia Virginiát, akikkel Rodics Eszter, a Népfőiskola elnök asszonya beszélgetett a két égő adventi gyertya fényében. Réka és Júlia is lelkesen válaszolt a kérdésekre, szívesen meséltek nemcsak a filmről, hanem Gárdonyi Gézával való „kapcsolatukról” is. A résztvevők betekinthettek a szereplőválogatás és a filmkészítés folyamatába, az alkotók meséltek a munka szépségeiről és esetleges nehézségeiről, a forgatási helyszínekről, felidézték a Monte Carlo-i élményeiket, elmondták utólagos érzéseiket a filmről.

Fotós: Kőmíves András

A beszélgetés során szóba kerültek a regény és a film különbségei, ezek okai. Kiderült például, hogy Mentes Júlia csak a film elkészülte után tekintette meg a korábbi – a mai napig népszerű, az 1970-es években készült - feldolgozást. Volt, aki elismerte, hogy nehéz szívvel hagyta ki a párhuzamosan futó labdarúgó-mérkőzés megtekintését, ám utólag úgy véli, jól döntött… Az adventi estét Gárdonyi Géza: Karácsonyi ének című verse és az ez alapján született zenemű feldolgozása zárta.

Fotós: Kőmíves András

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában