Ajándék Ady születésnapján

2022.11.22. 17:11

Új információs és emléktáblát avattak Érmindszenten L. Simon László és Vigh Zalán támogatásával

A múzeum kertjében található az az új információs és emléktábla, melyet Érmindszenten avattak fel november 22-én, azaz ma, Ady Endre 145. születésnapján. A tábla L. Simon László és Vigh Zalán támogatásával készült, s a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola szervezésében adták át.

S. Töttő Rita

Fotó: Kőmíves András

Ady Endre 1877. november 22-én született Érmindszenten. Szülőházát ma is nagy becsben tartják a helyiek, amely az Ady Emlékmúzeum kertjében áll. A helyszínt hirdető táblán – melyet kedden avattak fel a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola szervezésében -, Ady ikonikus, elgondolkodó fotója hívja fel a látogatók figyelmét az illusztris helyszínre. Az új tábla L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Vigh Zalán támogatásának köszönhetően kerülhetett a helyére. Az avatás alkalmából mondott köszöntőjében L. Simon László hangsúlyozta Ady szerepét a magyar kultúrában, s mai napig vitathatatlan érdemeit. Hangsúlyozta: örül annak, hogy a Népfőiskolával együttműködve sikerült megszervezni az eseményt. A tábla cseréjére pedig azért volt szükség – derült ki beszédéből -, mert amikor korábban itt járt, látta, milyen megviselt állapotban van az Ady szülőházát hirdető figyelemfelhívó jelzés.

Fotós: Kőmíves András

Az ünnepségre debreceni diákokat is meginvitált a Népfőiskola, akik az érmindszenti református templomban adtak műsort – ott, ahol Ady Endrét megkeresztelték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában