Frissen Fejérből

2022.11.07. 19:33

Otthonról hozta a zene szeretetét – a beszélgető est vendége, Dobszay Péter volt

Egy hónap kihagyás után újabb – idei utolsó – állomásához érkezett a Fecsegő, avagy arcok, harcok, emberek, életutak beszélgető est. Egy újabb izgalmas és érdekes életút tárult az érdeklődők elé a Nyitrai utcai Közösségi Házban.

Héjj Vivien

Karrierválasztásáról és zene iránti elköteleződéséről is mesélt Dobszay Péter karmester

Forrás: Héjj Vivien / FMH

A beszélgetés előtti percekben László Tibor lelkipásztor köszöntötte a jelenlévőket, s beszélt egyebek mellett a zene és a karmester szerepének jelentőségéről, fontosságáról is.

– A karmester feladata a hamis hangok kiszűrése. Amikor egy hang és egy hangszer megszólal, akkor az azon játszó szakmai, technikai tudása és felelőssége is fontos, de a kollektív felelősséget a zenekart dirigáló karmester hordozza. A tiszta hang mutatja a mű átadni kívánt gondolatát, érzését, hangulatát, és azt a felette húzódó élet-dallam párhuzamot, amit a vezérszólam, a fő dallam az élet cantus firmusaként jelenít meg. – fogalmazott László Tibor.

Az est vendége az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Junior Prima-díjas karmestere, Dobszay Péter volt, aki fiatal kora ellenére az ország számos meghatározó szimfonikus zenekarának dirigált már. Mint mondta, karrierválasztásában családjának is nagy szerepe volt. A famíliában több hivatásos zenész van, s minden családtag játszik valamilyen hangszeren, így nem ritka, hogy jelentősebb családi eseményeket 4-5 szólamú motetták is felcsendülnek.

Mint mondta, kedvenc zeneszerzői közé tartozik Bach, Beethoven és Mozart is, a zenei műfajok közül a szimfonikus zene mellett az opera és az oratóriumok állnak legközelebb a szívéhez. Habár fő hangszerei az orgona és a zongora, tanulmányai során a szimfonikus zenekarokban előforduló minden hangszeren kipróbálhatta magát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában