Tapasztalatcsere, tanácskozás, kerekasztal beszélgetés

2022.11.04. 20:00

Határon túli magyar irodalom napjai a Vörösmarty Teremben (galéria)

A Vörösmarty Társaság idén már 23. alkalommal gyűlt össze, hogy ünnepelje a magyar kultúrát.

Hajdú Marianna

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A kétnapos rendezvény pénteken a kora délutáni órákban vette kezdetét, beszélgetés formájában Szidiropulosz Archimédesszel, Kolczonay Katalinnal és Domonkos Lászlóval, akiket Bobory Zoltán kérdezett. Ezt követően Horváth Júlia Borbála a szociográfia műfaj elfeledettségéről és szükségességéről beszélt, majd Vári Fábián László helyzetjelentése volt hallható Kárpátaljáról.

Kis szünetet követően Lehner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere köszöntötte a megjelent írókat, költőket, irodalmárokat. Elsőként 
őszinte részvétét és sajnálatát fejezte ki a Vörösmarty Társaság alelnöke, Lukácsy József nemrégiben történt halála miatt. Ahogy fogalmazott, eltörölhetetlen érdemei voltak, a határon túli magyar irodalomnapi rendezvénysorozat megtervezésében, szervezésében, aki maga is határon túli volt.

Mert mi az, ami napjainkban is összeköti a területileg szétszabdalt kárpát-medencei magyarságot? Mindenek előtt a közös nyelv, a közös gondolat, a közös írásbeliség, hazaszeretet, amelyek alapjai az irodalmi élet virágzásának 

– fogalmazta meg köszöntőjében.


Az "Isten, haza, család" – és helyzetjelentések külhonból címmel meghirdetett rendezvény egy kerekasztal beszélgetéssel folytatódott, amelynek résztvevői "A mai Európa nem működik, mindent a politika ural" témáját boncolgatták.
A meghívott beszélgetőtársak: 

Alexa Károly, József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, egyetemi oktató, a Magyar Demokrata Fórum egyik alapítója. A Sánta Kutya-díj bizottsági tagja.
Domonkos László, író, újságíró, szerkesztő, a Páneurópai Unió Báró Eötvös József sajtódíj tulajdonosa.
Korzenszky Richárd, bencés szerzetes. pedagógus, a Tihanyi Bencés Apátság volt elöljárója, többek között Magyar Örökség-díjas.
Tari István József Attila-díjas és Balassi-kardos délvidéki magyar költő, képzőművész.
Vári Fábián László, Kossuth- és József Attila-díjas kárpátaljai magyar költő, kritikus. Néprajzi és műfordítói tevékenysége is számottevő. A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának tagja.

A beszélgetést Kondor Katalin közgazdász, a Magyar Rádió volt elnöke, Európa-érem és Magyar Érdemrend Tisztikeresztje tulajdonosa vezette. A későbbiekben Alexa Károly főszerkesztőt, Bobory Zoltán kérdezte.

November 05-én folytatódnak az előadások, bemutatók és eszmecserék reggel 9 órától 13 óráig.

A “Visszanézőben” Bobory Zoltán Lukácsy Józsefre emlékezik, a moderátor P. Makláry Éva lesz. Majd Zichy Árpád: Egy tűzhányó bánata című új könyvének bemutatója. Péntek Imre: Gondolatok a nyugati magyar irodalom feldolgozásáról és integrálásáról előadása után, Tari István: Magyarok a szlávok háborújában és Ködöböcz Károly Utassy József boldog, szomorú stációiról beszél. Moderátor Pálfalvi András lesz.

Domonkos László osztag Című előadását, Borbély László követi. Majd A medveölő halála címmel Gérecz Attila emlékezik. Közreműködik Dóka Andrea Színművész. Ezután Vári Fábián László: A párttitkár és a zászlók előadása lesz és végül Tari István zárja a szót a kétnapos rendezvény végén.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában