Frissen Fejérből

2022.10.09. 15:00

Tudósok és művészek nyughelyeit járva – séta a Csutora temetőben

Jeles művészek, tudósok, maradandót alkotó fehérváriak leltek végső nyugalomra a Csutora temetőben. Bory Jenő, Ybl Miklós, Stigler István és Kúti Márton életútja, munkássága is megelevenedett a szombati temetői sétán, melyen Váczi Márk történész kalauzolta az érdeklődőket.

Héjj Vivien

Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Szép számmal gyülekeztek az érdeklődők szombat délután a Csutora temető kápolnájánál. Innen indult útnak a Váczi Márk történész, városkutató vezette temetői séta, amely során temérdek érdekes, sokak által nem ismert információkkal gazdagodhattak a jelenlévők a város egyik leghíresebb és legrégebbi temetőjét járva.

– Az 1770-es években nyitották ezt a temetőt, hasonlóan a Hosszú temetőhöz, ugyanis Mária Teréziának volt egy rendelkezése, mellyel az akkori Habsburg Birodalom területén temető elhelyezését a településen kívülre tette kötelezővé, nem lehetett templomokban, templomok körül és belterületen temetkezni. Így alakultak ki az első, úgynevezett történeti temetők, ezek közül az egyik a Feltámadáshoz címzett, népies nevén Csutora temető. – mesélt a temető történetéről Váczi Márk, aki a név eredete kapcsán azt is elárulta, a temető adta a szomszédos utca mai elnevezését, nem fordítva.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében zajló séta tematikáját illetően olyan művészek és tudós emberek sírjait járhatták sorra a résztvevők, akik valamilyen szállal kapcsolódnak a Szent István Király Múzeumhoz.

– Mancz János az első vízivárosi óvoda alapítója volt, aki végrendeletében egy meglehetősen magas összeget hagyott egészségügyi, óvodai és egyéb célokra. Az általa alapított óvoda első vezető óvónője Héjj Erzsébet, akinek a sírját szintén megnézzük. Érdekesség, hogy az az ifjabb Havranek Antal készítette Mancz János emléktábláját – amely az egykori óvoda, mai bölcsőde homlokzatán található –, aki a híres Havranek kőfaragó dinasztiából származott. Az ő síremlékük szintén itt található. – magyarázta a történész, városkutató.

Fehérvár jeles személyei közül itt nyugszik még többek között Bory Jenő és családja, Koch László orvos, Berzsenyi Zoltán, a kórház egykori főigazgatója, Áron Nagy Lajos festőművész, a fehérvári művészeti élet jeles személyisége, Jávor Ottó, és Fitz Jenő, aki évtizedeken át volt az István Király Múzeum igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában