Frissen Fejérből

2022.10.03. 19:18

Sámánok és nomádok nyomdokain járva

A mongolok életébe, mindennapjaiba is bepillantást nyerhettek az érdeklődők a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitóeseményén, melyen Sántha István szociálantropológus tartott vetített képes előadást.

Héjj Vivien

Fotó: NAGY NORBERT

A Vörösmarty Mihály Könyvtár aulájában tartott előadással hivatalosan is kezdetét vette a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat. A résztvevőket a Szent István Király Múzeum képviseletében Agócs Nándor köszöntötte. A történész arról beszélt, habár a mongolok nem hagytak pozitív nyomot a magyar történelemben, a helyi tradíciók és azok továbbélése sokak érdeklődésére számot tarthat.

A telt házas előadás kezdetén Sántha István szociálantropológus arról beszélt, a téma apropóját az idén nyáron Mongóliában tett kutatóútja adta. A Sámánok nyomában Mongólia földjén – az előadás címe – az 50 éve elhunyt Diószegi Vilmos orientalista-etnológus munkássága előtt tiszteleg, aki Sámánok nyomában Szibéria földjén címmel írt 1960-ban átélt élményeiről, tapasztalatairól.

A szociálantropológus ezúttal vetített képes, videós összeállításon keresztül kalauzolta nézőit, hallgatóit Mongólia földjére. Utazásai egyik fő célja volt a magyar turanizmus hagyományainak megismertetése a helyi értelmiség képviselőivel és az érdeklődőkkel. Kutatásai során körüllengte a sámán atmoszféra, a zene, a hangszerek és az epikus ének miliője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában