KultFészek

2022.10.01. 09:18

Hogyan kell bátran élni? Erről szólt Almási Kitti előadása Gárdonyban

Bátran élni – ez volt Almási Kitti klinikai szakpszichológus előadásának mondandója pénteken este a KultFészek eseményén. Az agárdi Csuka Csarnok közönsége várta az előadót, hogy megtudja, hogyan is kell és lehet a mai világban bátornak lenni.

S. Töttő Rita

Almási Kitti

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Almási Kitti péntek esti gárdonyi előadásából kiderült, a legfontosabb, ami kell hozzá – a bátorság! Na jó, ez persze csak a vicc része – ami a pszichológus előadásának is szerves része volt. Sokszor és sokat nevetett a közönség, hiszen az életből merített történetek kínosan hasonlítanak mindannyiunk életére. Volt benne bizonytalanság, nehézség, konfliktus – egyszóval minden, aminek átfordításához, rendbetételéhez, elsimításához bátorság kell. Na jó, de mégis hogyan? Erről is szólt az előadás. Illetve arról, mikor és miért mondjuk gyakrabban azt egy helyzetre, hogy „Inkább nem” – vagyis inkább nem megyek bele, nem csinálom meg, nem változtatok rajta.

Bátran élni kötet
Fotós: S. Töttő Rita / FMH

És a szépen ívelt történetek között mindig megkaptuk a pszichológiai jelenségek hátterét is, egészen onnan, hogy mit gondolunk valójában, amikor azt mondjuk, „Semmi gond!”, odáig, hogy ki milyen elvárásokkal, elképzelésekkel „lát” egy-egy élethelyzetet. S hogy ezek általában köszönő viszonyban sincsenek a valósággal…

Éger L. László
Fotós: S. Töttő Rita / FMH

De talán a lényeg az, hogy a bátorság első lépése az őszinteség – először önmagunk irányába, majd pedig kifelé is. Mire az ember lefejti magáról azt a terhet, hogy vajon ki mit gondol róla, el is érkezik a következő szintre: a felszabaduláshoz. És az igazi élet talán ilyenkor kezdődik – amikor a biztonsági játékból kilépünk -, hiszen nem tudhatjuk, valójában a körülöttünk élő emberek hogyan fognak reagálni, mit lépnek és ebből mi hogyan jövünk ki. Meglepő, felszabadító és előremutató helyzetek alakulhatnak ki. De egy biztos: az, hogy mások mit gondolnak, csak egy igen kicsi része kell, hogy legyen annak, ahogyan az ember saját magát definiálja. A többi pedig a tetteinken múlik. Ja, és persze a bátorságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában