Egyházmegye egy fiatal fotós szemével

2022.10.07. 20:00

Hittel teli pillanatok – a 15 éves Kovács Marcell fotóiból nyílt tárlat a Gárdonyiban

Legtöbbször teleobjektívjén keresztül szemléli az őt körülvevő szakrális világot Kovács Marcell. A kamaszévei derekán járó fiatal tehetség egyházi tematikájú fotóiból nyílt kiállítás a Gárdonyi Géza Művelődési Házban.

Héjj Vivien

Fotó: NAGY NORBERT

Habár Marcell még csak 15 éves, édesapja nyomdokain járva már 8 éves korában ismerkedni kezdett a fényképezőgéppel, a fényképezés világával. Ez idő tájt a természetfotózás ragadta magával, később aztán az épületek és az épített környezet fotózása foglalkoztatta. A hobbi mára szenvedéllyé nőtte ki magát. Kovács Marcell idén szeptember óta immár iskolai keretek között, a Gorsium Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum berkein belül, művészeti és médiafotográfus szakon tanul, s alkot maradandót sajátos látásmódjával.

– Talán azt gondolhatnánk, hogy egy fiatalembert érdekel a sport, a fiatalos rendezvények mozgalmas világa, de talán kevésbé érdekli a templomok belső miliője, az imádság liturgiája, a templomok szakrális közelsége – legalábbis nem úgy, hogy azokat kezdje el fotózni. Pedig itt egy fiatalember ilyen képeiből megnyíló kiállításon vagyunk. Templomot és imádkozó embereket látunk, papokat szertartás közben, szakrális világot, főpapi liturgiát. A képek pontosan a lényeget ragadják meg, s nemcsak a pillanatot örökítik meg, hanem üzenetet is közvetítenek. A szakralitás átérződik a képeken, mintegy jelen leszünk a fénykép által megragadott pillanat szakralitásában – fogalmazott beszédében a kiállítást megnyitó Spányi Antal megyés püspök.

Fotós: NAGY NORBERT

Kovács Marcell 2021 augusztusában a maroshegyi templom kertjében – fotózás közben – ismerkedett össze Lovász László Rajmund atyával, aki épp a templomkertben sétált, és meglepődött Marci jelenlétén. Az atya rövid beszélgetés után beengedte őt a templomba, és hagyta, hogy Marci saját látásmódja szerint örökítse meg a templombelsőt. Az elkészült fotók láttán az atya felkérte Marcellt, fotózzon a Szent Kristóf templom miséin és eseményein. Itt kezdődött a történet, melynek egyik állomása a pénteken nyílt kiállítás.

Az elmúlt egy év során Marcell több egyházi felekezet és közösség rendezvényén készített fotóbeszámolókat, s munkáját mind az egyházi közösség, mind az egyházi személyek elismerik, támogatják.

Az Egyházmegye egy fiatal fotós szemével című kiállítás november 6-ig látogatható a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában