Frissen Fejérből

2022.10.10. 09:33

Értelmet adott halálának - Schweidel Józsefre emlékeztek Kápolnásnyéken

Az aradi vértanú dédunokái is eljöttek szombaton emlékezni Schweidel Józsefre, akinek kápolnásnyéki családi keresztjénél évek óta hagyomány a bensőséges ünneplés.

S. Töttő Rita, FMH

Forrás: Kőmíves András

Bensőséges és felemelő ünneppel emlékeztek a Halász család tagjai és a szép számban összegyűlt érdeklődők az aradi vértanúkra, közülük is különösen Schweidel Józsefre, akinek dédunokái is jelen voltak a Halász-kastély előtt álló családi keresztnél szombaton. Rodics Eszter, a Halász-kastély igazgatója rövid köszöntőjében hangsúlyozta az ünnepek és hagyományok jelentőségét, kiemelve, hogy a kastélynál immár évek óta szervezett megemlékezés milyen fontos és értékes hagyománnyá kezd válni a térségben. A Halász család hős tagjára emlékezve rámutatott: Schweidel mély vallásossága, valamint felesége és családja iránti odaadó szeretete mindig döntő hatással volt cselekedeteire.

Forrás: Kőmíves András

– Becsülete tisztaságát megőrizve jutott el oda, hogy önként vállalt sorsa beteljesüljön. Schweidel József vértanú lett. De nemcsak a külső körülmények kényszerítő ereje miatt, s nem egyszerűen egy elvesztett szabadságharc lelőtt hőseként. Szembenézve az értelmetlen kivégzéssel, értelmet tudott adni halálának. Áldozatvállalása miatt vált örök példává, nemcsak magyar honfitársai számára. Kivégzése előtt írt nyilatkozatának utolsó szavai is ezt bizonyítják: „Bárcsak halálom lenne az engesztelés mindenki másért; bárcsak én lennék egyedül, aki az enyémek kis vétkeiért vérével fizet; s ebből virágzana ki az enyémek java és üdve!” – idézte az igazgató.

A koszorúzást és mécsesgyújtást követően a kastélyban Turek Miklós idézte meg előadásban a szabadságharc lánglelkű költőzsenijét, Petőfi Sándort, akinek tiszteletére 2022-2023-ban Petőfi-emlékév zajlik. Méltó ünnepe volt a szabadságharc hőseinek a szombati rendezvény a kápolnásnyéki Halász-kastélyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában