Hármas lakatfal, levendulával

2022.09.11. 10:26

Útnak indult a szüreti karaván Jenőben

„Fogadják el meghívásunkat az esti bálba, / jöjjenek minél többen a táncos mulatságba. / Aztán legyen bor, búza, békesség, / ifjaknak, véneknek kitűnő egészség! / Mondandómnak hamarosan itt vége is lészen, / induljon a zene, tánc, nézzék végig, kérem! / Húzd rá!” – kántálta a kisbíró, Fister Balázs, aki rigmusokba szedve beszélte el a Jenőben egy év alatt történteket.

V. Varga József

A táncosok körében, középen bíró uram, Varga Richárd és a bíróné, Katuska Vivien ropta

Fotó: V. Varga József

A szombati szüreti felvonulás első megállója a Levendulás parkban lévő szerelmesek, újszülöttek és szüretelők lakatfalánál volt. Az egészségház előtti téren táncra perdültek a leányok és a legények, a kellemes napsütésben nézelődők örömére. A víg kompánia azután még három helyszínen hívogatta a sokaságot az esti szüreti bálba.

A helyiek és a környékbeliek 17 fogatot állítottak ki a jeles alkalomra, s legalább ugyanennyi betyár, csikós és csőszleány pattant nyeregbe. Bíró uram, Varga Richárd és a bíróné, Katuska Vivien Kiss János díszes hintaján foglalt helyet. Amint a fiataloktól megtudtam: ők egy pár, jövőre esküvő!

Sárgában és pirosban – bájos csőszleányok lovon
Fotós: V. Varga József

A szüreti felvonulást 2011-től a mostani polgármester, Kerekes Ildikó szervezte. Az idén átadta a feladatot Király Anikónak, a példás összefogás vele együtt is folytatódott. Tizenhat anyuka, nagymama házipogácsát sütött az alkalomra, az egyes megállóknál kedvesen kínálták a népeknek. Persze a bor sem maradt ki a felhozatalból. Az önkénteseket – szülők, pedagógusok, önkormányzati dolgozók – egységes kékfestő ruhájukról, no meg segítőkészségükről könnyen fel lehetett ismerni.

Új színt vitt az idei felvonulásba, hogy nemcsak a fiatalok, de az alsó tagozatos általános iskolások is külön tánccal készültek. Fontos ez, hiszen az élmény a faluhoz való kötődést erősíti.

A kisbíró, Fister Balázs rigmusokba szedve beszélte el a faluban egy év alatt történteket
Fotós: V. Varga József

A bíróné ruhája mindig kihívás elé állítja a szervezőket, idén aztán a polgármester asszony „áthúzta a tevét a tű fokán”, ugyanis a Jenői Asszonykórus korábbi tagjától megvásárolta a szükséges öltözetet, amit így őszelőn mindig kölcsön tud majd adni. Bizony, harminc évvel ezelőtt még ő viselte a bíróné ruháját – mesélte mosolyogva.

A 2021–2022-ben született gyermekek, szám szerint 24-en, kis lakatot kaptak ajándékba az önkormányzattól, s ehhez tették még hozzá a táncosok 19 lakatját. A gravírozás Klima Boglárka munkáját dicsérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában