Itt aztán nincs semmi, vagy mégis?

2022.09.26. 08:00

Megnyílt a VII. Alkotói Kiállítás Jenőben

A településnek nincsenek hegyei, nincs vízpartja, kastélya. Jenőben nincs semmi különleges. Vagy talán mégis…

Hajdú Marianna

Az igazi kincs nem a bányák mélyén, hanem az emberek lelkében és tehetségében rejtőzik. Jól tudják ezt Jenőn.

Forrás: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

Azért van itt valami, nem is akármi. Hétköznapi emberek, úgy 1300-an. Eddig nem mondtunk újat. De nem is mi mondunk, hanem ők, csak el kell kezdeni beszélgetni bárkivel, mindegy kivel. Mindenkiről kiderül valami, nem mindennapi.

Szombaton nyílt meg a VII. Alkotói Kiállítás a Művelődési Házban, amit mindjárt kétnapos rendezvénynek terveztek. Egy nagyvárosban is ritkaságszámba megy, ha valamivel két napra számolnak.  Különleges emberek élnek itt, olyan emberek, akik csodálatos dolgokat alkotnak. Láttak már cukorból készült csipkét? A megyei hírlapból font kosarat? Hímzett angyalkát? Ez csak egy szelete a kiállított alkotásoknak. Ahogy haladunk az asztalok mellett, csak azt tudjuk mantrázni, hogy ez valami fantasztikus. Festmények, grafikák, de olyanok, hogy el fog a sárga irigység, mert én még egy pálcika embert is kacska lábakkal rajzolok. Gyöngyből készült képek, gobelinek, égetett fa képek, faragások, fonások. Itt még az óvodások is alkotnak.

Ne tévesszen meg senkit, nem egy mesterségesen létrehozott művészfaluba hozott a jósorsunk. Az itt lakó, helyi emberek vannak ilyen kreativitással és kézügyességgel megáldva. Felmerül a kérdés: milyen földöntúli energiák dolgoznak Jenőn. Ezt a falut és lakót a kaporszakállú biztosan jókedvében teremtette. 

 

A gyűjtő szenvedély is pompás dolgokat tud létrehozni, mint Muhari János “Jenő a történelem viharában” című kiállítása vagy a régi iskola épületében berendezett hagyományőrző kiállítás. Van itt minden, ami a jenői padlásokról, elfeledett ládikákból előkerültek. Ruhák, bútorok, emléktárgyak. Kincsek százszámra, de ehhez kell az ember is, aki meglátja az értékeket. Nemcsak a tárgyban, de legfőképpen a másik emberben, őseiben.

Kerekes Ildikó a település polgármestere is így fogalmazott a megnyitó alkalmával:”.....nem tudom mit hoz a holnap, de azt biztosan tudom, ha gyermekeinknek gyökeret biztosítunk, ha múltunkat értéknek vallják, akkor soha nem lesznek hontalanok, mindig Jenő községet fogják az otthonuknak tekinteni az itt élők, az innen elszármazottak és az ide költözők.”

Nem véletlen a két nap. Jenő itt mutatja meg igazán magát, amire méltán büszkék ők maguk is. Az összefogás, a hozzáállás példaértékű. 
A kiállítás mellé gyerekprogramok is társulnak. Óvodások, iskolások programjaihoz csatlakozott a híres Jenői Asszonykórus, a Tűzrőlpattant Menyecskék, Mészáros Tibor népzenész. Kora reggel a konyhán már ázik a mazsola, az elmaradhatatlan jenői kuglófhoz! Mindenki bele tesz, mindenki hozzátesz a hétvégéhez.

Vasárnapot a népi orvoslás és gyógymódok tették ki, mint kenés, inazás, csontrakás, piócázás. Orosz Tamás és Fodor Zsófia Népi gyógyászok a gyakorlatban is megmutatták a régi orvoslást és tanácsokat is szívesen adtak, de kezelésekben is részesülhettek a kínokkal küszködők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában