Frissen Fejérből

2022.09.21. 16:00

Látó és látássérült – érzékenyítő zenés irodalomóra

Érzékenyítő, zenés irodalomórán vettek részt szerda délelőtt a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 10. és 12. osztályos tanulói, akik megzenésített verseket hallgathattak meg.

Borsányi Bea

A zenében akár a látássérültek is ki tudnak teljesedni és egy látóval is remekül együtt dolgozhatnak

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hogy mi ebben az érzékenyítés? Az, hogy míg a Kodolányi János Egyetem Kulturális Tudományok Tanszékének adjunktusa, Mits Péter látó, egykori tanítványa, Györök Márk - akivel a vereseket közösen zenésítették meg - látássérült. Mégis remekül tudnak együtt dolgozni és előadni. Szerda délelőtt a Kodályosok ezt maguk is megtapasztalhatták. A zenés irodalomórán többek között Ady Endre, Nagy László, Weöres Sándor és Csokonai Vitéz Mihály megzenésített versei, virágénekek és népdalfeldolgozások hangzottak el, gitárkísérettel.

- Az órával az volt a célunk, hogy megmutassuk, hogyan tud egy látó és egy nemlátó együttműködni egy alkotói folyamatban - mondta Mits Péter. Az ismert fehérvári zenész, pedagógus arról is mesélt, hogy az abszolút hallással rendelkező Márkkal nagy élmény együtt zenélni, amellett, hogy jó érzékkel ír dallamot a versekhez, remekül énekel és vokálozik. Mint mondta, a közös munkának köszönhetően mostanra már jóval több mint egy műsorra való igényes és jó muzsika állt össze. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában