Hagyomány

2022.09.18. 15:00

Az eső sem moshatta el az úrhidai szüreti menetet

Szüreti felvonulás egy évben csak egyszer van. Így gondolták ezt Úrhidán is, amikor az esőfelhőket kémlelték, vajon lesz-e esély “szárazon megúszni”.

Hajdú Marianna

Aki csak tehette lóra pattant. A lányok sem voltak kivételek.

Forrás: Hajdú Marianna/Fejét Megyei Hírlap

Az szóba sem jöhetett, hogy ne induljanak el. Volt már ilyen a szüreti történelemben, akkor is megoldották. A napernyőket használták az eső ellen, ha kellett volna idén is bevetették volna a praktikát, mert a szüreti felvonulás nem maradhatott el. Az áldomást mindenhol el kellett fogyasztani, ami a szüreti munkák végét jelenti. 

Szüreti felvonulás Úrhidán
Az időjárás sem tántoríthatta el az ünneplőket. Szép számmal jöttek.
Forrás: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

Az eső végül is elállt, melegebb ugyan nem lett, de az úrhidaiak kemény fából vannak, és délben nekivágtak a falunak. Szép nagy kört tettek, nem is hiába. A Szabadidőparktól indultak és a Tájház volt a célállomás. A helyiek minden ponton már jó időben kint posztoltak a házak előtt, és várták a díszes társaságot. 

Szüreti felvonulás Úrhidán
Házi süteménnyel és szendvicsekkel várták a felvonulókat.
Forrás: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

Pogácsával, szendvicsekkel, jófajta italokkal kínálták az ünnepi menetben résztvevőket. Igazán mindenki kitett magáért. Szent Péter kellemetlen tréfája sem volt elég visszatartó erő, Úrhidán megadták a módját a szüreti felvonulásnak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában