Frissen Fejérből

2022.08.27. 20:00

Táncokkal utazták be a Kárpát-medencét Csókakőn (videó)

Nagyon lassan készültek a hajfonatok. No, nem a mi lányainké – szabadkozott Bognár Gábor, a Barkócaberkenye Néptánccsoport vezetője, miután az iskolától induló néptáncosok menete jó félórás csúszással ért fel a vár alatti Nagy-Magyarország térre, ahol a Kárpátok őre szobornál közösen énekelték el a székely himnuszt.

Borsányi Bea

A Nagy-Magyarország téren a Kárpátok őre szobornál a táncosok elénekelték a székely himnuszt

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Rövid szünet után – a 30 fokos melegben nem volt könnyű dolguk a teljes népviseletbe öltözött résztvevőknek – a II. Kárpát-medencei néptánctalálkozó csoportjai a színpadon is bemutatkoztak egymásnak és a nézőközönségnek. Az előzetesen bejelentkező néptánccsoportok közül végül az erdélyiek lemondták a szereplésüket, viszont a szervezők nagy örömére, a háború ellenére péntek este hosszú, többszöri átszállással nehezített vonatozás után, mégis megérkeztek a kárpátaljaiak. Itt volt tehát Ungvárról a Csüllő Néptáncegyüttes, a felvidéki Búcsról a Kerekfüzes Táncműhely, a vajdasági Bajmokról – immár másodszorra – az Egység Művelődési Egyesület, Fehérvárcsurgóról a Kéknefelejcs Nyugdíjas Klub Tánccsoport és a házigazda Barkócaberkenye Néptánccsoport több korosztálya is fellépett. A csoportok összesen tizenhat táncot mutattak be Nagy-Magyarország területéről, amelyekkel a nézők ilyen formán beutazhatták a Kárpát-medencét, hiszen a szereplők nem csak a saját tájegységükről, de máshonnan is hoztak táncokat. 

A meleg ellenére azért szép számmal akadtak felnőtt nézők is, akik az árnyékba húzódva kísérték figyelemmel az előadásokat, míg a gyerekek, akiket egyáltalán nem zavart a hőség, vidáman játszottak a népi játszóház hagyományos játékaival. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában