Köszönet

2022.08.16. 11:40

Határon túli diákok a szertartásjátékon - őket fogadták ma a Városházán

Az Árpád-ház lezárásához érkezik el idén a szertartásjáték, melynek szép hagyománya, hogy határon túlról érkezett s itt táborozó fiatalok is részt vesznek az előadásban. A tábort a város önkormányzata, a Rákóczi Szövetség és a Vörösmarty Színház közösen szervezi évek óta a résztvevőknek. A tábor résztvevőit köszöntötték kedden a Városháza dísztermében.

S. Töttő Rita

Fotó: S Totto Rita

– Köszönet ezért a fiataloknak és a kormányzatnak is, amely nagyban segíti ennek a programnak is a működését, azzal például, hogy az idei Koronázási Szertartásjátékot teljes egészében finanszírozza – hangsúlyozta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a városházi fogadáson. A város vezetője Hornung Ágnes családügyi államtitkárral, Szikora János színházigazgatóval és Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével fogadták a fiatalokat.

Forrás: S Totto Rita

A polgármester egyértelműsítette: nem Fehérvár ünnepe ez a másfél hét, hanem az össznemzet ünnepe, melyen belül Székesfehérvárnak történelmi szempontból kiemelt szerepe van. A családügyi államtitkár hozzátette: a magyarságot nem a határok, hanem a közös kultúra határozza meg.

– Ebben a városban a hagyomány és a történelem megelevenedik szinte minden kőkockában – fogalmazott Hornung Ágnes, s így szólt a fiatalokhoz: - Biztos vagyok benne, hogy ez egy fantasztikus élményekkel teli hét lesz, melynek lezárása, megkoronázása a szertartásjáték. Hagyomány, megőrzés és továbbadás – ez a három legfontosabb, melyeket szeretnénk megerősíteni bennetek – tette hozzá.

Forrás: S Totto Rita

Szikora János színházigazgató így fogalmazott: - Az Árpád-ház bemutatása azért fontos, mert ennek a nemzetnek a megtartó gyökere. Elhangzik az előadásban is: „a gyökereket mentsük meg!” A nemzetet megtartó erők és gyökerek megtartásáról szóló előadásnak pedig kik lehetnének méltóbb részesei, mint azok, akiknek emlékezni arra, hogy mit jelent magyarnak lenni, tudatos feladat. Ez ugyanis nem olyan egyszerű – mutatott rá a határon túlról érkezett fiatalok számára. Csáky Csongor pedig a résztvevő fiatalok szüleinek üzent azzal, amikor azt mondta: köszönet nekik azért, hogy őket magyar iskolába íratták.

– Ahol nem tudtok elfelejteni magyarul, ahol tovább tudjátok vinni mindazt, amit nagy- és dédszüleitek továbbadtak egymásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában