Hagyományok korszerűen

2022.08.08. 17:27

Hagyományok korszerűen, azaz régi mesterségek fogásaival készülő modern tárgyak

Hétfőtől péntekig különböző kézműves tevékenységekkel várják az érdeklődőket Dinnyésen, ahol a nemezelt övtáskától a csuhéból font edényalátétig hasznos tárgyakat készíthetnek a résztvevők.

Borsányi Bea

A nemezelés technikáját Sajtos Szilvia nemezkészítő, népi iparművész (zöld ruhában) mutatta meg

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A nagy népszerűségre való tekintettel ebben az évben másodszor hirdetett naponta változó témával és kézműves mesterséggel alkotótábort az M-ART Egyesület. A konkrét programokat viszont a Szépművestár alkotócsoport szervezte, akinek vezetője, Nyéki Orsolya elmondta, a foglalkozásokra nem csak haladókat, de olyan kezdőket is várnak, akik szívesen megismerkednének egy-egy régi mesterség alapfogásaival. Minden nap más kerül terítékre, a foglalkozásokat pedig olyan mesteremberek vezetik, akik szakmákjuk elismert és aktív művelői, többnyire népi iparművészek.

A hétfői nemezelés után kedden gyümölcsös tálat fonhatnak vesszőből Hajdú Marcsi kosárfonó szakmai útmutatója mentén. Szerdán Ticzer Bea bőrműves mutatja meg, hogyan készül bőrből a dombornyomásos toll- vagy kulcstartó, majd csütörtökön Kovács Kata csuhéfonó segítségével alátétet, tálkát, de akár manóházat is alkothatnak csuhécsomózással. A hét zárónapján Dukát Judit gyöngyfűzővel pénztárca vagy szemüvegtok alkotható kalotaszegi gyöngyhímzett díszítménnyel. – Korszerű tárgyak régi mesterségek fogásaival, azaz hagyományok korszerűen. Ez egyesületünk ars poeticája is – foglalta össze az egy hét lényegét Nyéki Orsolya, majd hozzátette, azon túl, hogy minden nap használható tárgyak készülnek a foglalkozásokon, a közösségben való alkotás örömét is megtapasztalhatják a résztvevők. 

A dinnyési templomkertben futó alkotóhéttel párhuzamosan zajlik a szintén egyhetes bútorfestő tábor, ahol a dunántúli templomok ihlette kazetta-, és karzatmintákat festenek. Az egy hét alatt elsajátított fogások aztán otthon is gyakorolhatók, de akinek igazán megtetszik valamelyik tevékenység, az ősztől szakkörökhöz is csatlakozhat. Remek lehetőségeket kínál többek között a Nemzeti Művelődési Intézet, amely Fejér megyében is indít különböző képzéseket. Ami a heti programot illeti, a népi bútorfestésre már nem, de a többi foglalkozásra még lehet jelentkezni a [email protected] e-mail címen, vagy közvetlenül a Szépművestár közösségi oldalán található jelentkezési lapon. A napidíj, ami tartalmazza az anyagköltséget is, 6000 forint. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában