Frissen Fejérből

2022.08.24. 15:00

A helység kalapácsa Seregélyesen

Augusztus 29-én 19 órakor a Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciójában A helység kalapácsa látható majd Seregélyesen, a Művelődési Házban. Petőfi Sándor művét Vidnyánszky Attila rendezte, a költőt fia, ifjabb Vidnyánszky Attila személyesíti meg.

Tihanyi Tamás

A helység kalapácsa című előadással a társulat méltó módon kíván emlékezni Petőfi Sándorra a közelgő emlékév kapcsán

Forrás: Eöri Szabó Zsolt

– Alapvetően vígjátéki elemeket láthatnak majd a nézők a színpadon, de Vidnyánszky Attila aktualitásokat is megjelenít, utalva jelenlegi életünkre, a háború nehézségeire: mindenkinek kitűnő szórakozást és feltöltődést ígér az előadás – mondta Sin Edina igazgató. ­– A beregszászi magyar színház háború alatti túlélését jelenleg a magyarországi, illetve a Kárpát-medencei felkérések és vendégelőadások jelentik. Az ukrajnai háború kitörése után nagyon sokan megkerestek minket azzal, hogy segítsék színházunkat, a társulat együtt maradását. A célunk az, hogy a háború nehéz időszakát összefogással vészeljük át, s amint a helyzet azt ismét lehetővé teszi, otthon, továbbra is magyar színházként folytassuk tevékenységünket.   

Sin Edina elmondta: a magyarországi szerepléssel párhuzamosan beregszászi „anyaépületeikben” is vannak programjaik és előadásaik, az otthon maradt kárpátaljai magyar közösség számára igyekeznek művészeti élményt nyújtani, színfolt maradni a háborús hónapokban.   

A beregszászi magyar színház háború alatti túlélését a magyarországi, Kárpát-medencei vendégelőadások jelentik 
Forrás: Eöri Szabó Zsolt

– A megváltozott körülményekkel járó instabilitás minden területen kifejti a hatását, így jelenleg a művészeti életben is sok a nehézség Kárpátalján – folytatta a színigazgató. – Sajnos nem csak a gazdasági bajokkal, a bizonytalan helyzettel ugyancsak meg kell küzdeni. Nehezen tudunk tervezni, de hiszünk abban, hogy a művészet elengedhetetlen a lélek számára, és hogy így segíthetünk az otthon maradottaknak, miközben nem csak művészeti, de közösségmegtartó szempontból egyaránt fontos missziónk, hogy magyar színházként megmaradjunk, hiszen Beregszász mellett Ungváron, Munkácson, Nagyszőlősön, Felső-Tisza-vidéken is rendszeresen láthatóak voltak előadásaink.   

Mindennap megtapasztalják: nagyon sok kárpátaljai magyar számára megnyugtató tény, hogy a beregszászi magyar színház a nehéz helyzet ellenére folytatja tevékenységét.   

– Fél éve, hogy háborús időszakban kell az életünket és tevékenységünket megszervezni, ez idő alatt rengeteg előadást játszottunk. Volt egy saját bemutatónk, és több színészünk részt vett a Nemzeti Színház Tündöklő Jeromos című darabjában, amelynek augusztus közepén volt a premierje a Gyulai Várszínházban. Szeptembertől pedig újabb premiereket tervezünk: tulajdonképpen decemberig felépített programmal és műsortervvel rendelkezünk, és reméljük, hogy mindent meg tudunk valósítani. Amikor kitört a háború, a Nemzeti Színház elsőként sietett a segítségünkre, mert ők is azt akarták, hogy ne vesszen el a Beregszászon működő magyar színház. Van egy nagyon komoly személyes kapcsolatunk is, hiszen Vidnyánszky Attila főrendező, főigazgató alapította meg harminc évvel ezelőtt Beregszászon a magyar társulatot. Nagyon sok „közös” színészünk van, akik mindkét helyen társulati tagok. Így születhetett meg A helység kalapácsa a Nemzeti Színház és a beregszászi társulat közös produkciójaként. Ráadásul Petőfi szerepét ifjabb Vidnyánszky Attila alakítja, ezzel apa és fia együtt fejezték ki elkötelezettségüket a beregszászi színház iránt. A háború első napjaitól mellénk álltak, a próbafolyamat után pedig májusban már bemutathattuk az előadást. Ezzel kívánunk méltó módon emlékezni Petőfi Sándorra a közelgő emlékév kapcsán, kifejezve a magyarság összetartozását.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában