Egy nap a textil körül

2022.07.19. 17:52

Többfajta mesterséget is bemutattak a Kézműves Házban szombaton

Szombat délelőtt második alkalommal nyitotta meg kapuit a Textiludvar – textilkert a Rác utcában a Kézművesek Házában, ahol ez alkalommal is előadásokkal, mesterségbemutatókkal várták az érdeklődőket.

Borsányi Bea

Azok számára, akik tudnak szőni, még izgalmasabb volt a sárközi abroszok kézbevétele

Forrás: Fehér Gábor / FMH

Míg tavaly a varrás és a kézzel készült játékok, addig idén a konyhai textilek álltak a nap középpontjában mind a népművészeti, mind pedig az iparművészeti vonalon. A délelőtti rövid megnyitón Szenczi Jánosné, a rendező Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke elmondta, azért esett ebben az évben a textilekre a választás, mert az egyesület legtöbb tagja – szövők, hímzők, csipkeverők, babakészítők stb. – valamilyen formában textillel dolgozik. A Textiludvar egyik célja, hogy a hasonló érdeklődési körrel rendelkezők beszélgethessenek, véleményt és tapasztalatot cserélhessenek szakmai kérdésekben. Emellett azonban ezt a napot "léleksimogató" programnak is szánták, hogy – Kudlik Júlia gondolatait idézve – az ember lelkében ne szaporodjanak úgy a ráncok, ahogy az arcán az idő múlásával.

A megnyitón röviden megemlékeztek a kézművesegyesület egyik tavaly elhunyt alapító tagjáról, Gulyás Antalnéról is, aztán indult a délelőtti előadások sora. Elsőként Komjáthi Tamásné népi iparművész mesélt a sárközi abroszok funkcióiról. A mintegy 60 perc alatt rengeteg érdekességet megtudhatott a hallgatóság. Többek között azt, hogy rendes sárközi asszony nem lépett ki úgy a házból, hogy legalább egy abrosz ne lett volna nála. Ezt a praktikus, maguk szőtte textilt ugyanis több mindenre használták: ha hideg volt a templomban, a padra terítették, ha útközben eleredt az eső, a fejükre borították, a piacon pedig batyut kötöttek belőle, hogy a vásárolt holmit beletehessék. A konyhában volt külön abrosz terítésre, dagasztásra, rétesnyújtásra is. A sárközi asszonyok annyira büszkék voltak szövő tudományukra, hogy fotózáskor is abroszra állt az egész család. A vetítéssel egybekötött előadáson azt is láthattuk, hogyan változott az eredetileg kizárólag kenderből készült abrosz mintázata és anyaga. 

Az abroszokon túl az érdeklődők hallhattak még a buzsáki hímzésről, illetve a zsinór-, valamint a tutyikészítésről is a délelőtt folyamán. Az elmélet után a délután folyamán mesterségbemutatók formájában a gyakorlatra került a hangsúly; a különböző tevékenységeket nemcsak nézni lehetett, de akár csinálni is. Volt lehetőség nemezelésre, varrás-hímzésre, kártyaszövésre, csipkeverésre és vászonszövésre. 

A kézművesház udvarán egész napos vásárt is tartottak, ahol a szebbnél szebb késztermékek mellett alapanyagokat is lehetett vásárolni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában