Frissen Fejérből

2022.07.16. 11:56

Szövés, varrás-hímzés, csipkeverés – délután kipróbálható a Kézművesek Házában

Délelőtt 10 órakor második alkalommal nyitotta meg kapuit a Textiludvar – textilkert a Rácz utcában a Kézművesek Házában, ahol egészen este 6 óráig várják a látogatókat, érdeklődőket előadásokkal, mesterségbemutatókkal.

Borsányi Bea

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Míg tavaly a varrás és a kézzel készült játékok, addig idén a konyhai textilek állnak a nap középpontjában mind népművészeti, mind pedig iparművészeti vonalon. A délelőtti rövid megnyitón Szenczi Jánosné, a rendező Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke elmondta, azért esett ebben az évben a textilekre a választás, mert az egyesület legtöbb tagja – szövők, hímzők, csipkeverők, babakészítők, stb. – mind textillel dolgoznak. A Textiludvar egyik célja, hogy a hasonló érdeklődési körrel rendelkezők beszélgethessenek, véleményt és tapasztalatot cserélhessenek szakmai kérdésekben. Emellett azonban, ezt a napot „léleksimogató” programnak is szánják, hogy az ember – Kudlik Júlia gondolatait idézve - lelkében ne szaporodjanak úgy a ráncok, ahogy az idő múlásával az arcán. 

A megnyitón röviden megemlékeztek a kézműves egyesület egyik tavaly elhunyt alapító tagjáról, Gulyás Antalnéról is, aztán indult a délelőtti előadások sora. Elsőként Komjáthi Tamásné, népi iparművész mesélt a sárközi abroszok funkcióiról, de az érdeklődők hallhattak a buzsáki hímzésről, a zsinórkészítésről, valamint a tutyikészítésről is a délelőtt folyamán. 

13 órától az elmélet után a gyakorlaté lesz a főszerep, különböző mesterségbemutatókkal várják a kézműveskedni vágyókat. Lesz nemezelés, varrás-hímzés, kártyaszövés, csipkeverés, vászonszövés. A különböző tevékenységek kipróbálása mellett vásár is várja a látogatókat, ahol alapanyagokat és késztermékeket is lehet venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában