Kiállítás nyílt Kápolnásnyéken

2022.07.16. 07:45

Szentély a Szent Koronában (képgaléria, videó)

A Szent Koronát bemutató installáció és Szent László faliképek fotódokumentációját bemutató kiállítás nyílt pénteken este Kápolnásnyéken. Elekes Gyula székelyföldi zománcművész ötlete nyomán valósultak meg az elképzelések, melyeket L. Simon László méltatott.

S. Töttő Rita

Forrás: S. Töttő Rita / FMH

A Korona címmel, a magyar Szent Koronát bemutató installációt láthatnak a kápolnásnyéki Halász-kastély kertjének látogatói. Az építmény Elekes Gyula zománcművész ötlete, tervei alapján készült. Az alkotásnak már székelyföldi bemutatkozása során, sőt, azóta több anyaországi helyszínen is nagy sikere volt, Kápolnásnyékre Tatáról érkezett. Az installáció két részből áll: a Korona másolatából és az építmény palást részéből. A Korona részt átlátszó, eredeti fotók méretarányos nyomtatványa borítja. A palást rész hét paravánból áll, ezek belső felületén a Korona leírása, az ábrázolt szentek rövid ismertetése szerepel. A külső felületeken többek közt a megkoronázott királyok névsora, portréi láthatók.

A Halász Gedeon Eseményközpont Vörösmarty-termében pedig Szent László faliképek Székelyföldön címmel tekinthető meg időszaki kiállítás. A tárlat anyaga tizenkét székelyföldi templom freskóiból áll össze, melyeket Magyari Hunor fotózott meg. A képeket végigkövetve szépen kirajzolódik Szent László király alakja és kultusza. A kiállítás a 2017-es Szent László-emlékév apropójára készült, de aktualitásából ma sem vesztett. L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója mutatta be a tárlat anyagát:

– Mi, magyarok rendkívül büszkék vagyunk a Szent Koronára. Ám ha a Szent Koronáról beszélünk, kétféle értelemben kell azt tennünk: mint a magyar államiság legfontosabb jelképéről, egy jogintézményről és természetesen mint egy kivételes tárgyról – fogalmazott L. Simon László, aki szeretettel ajánlotta a látogatók figyelmébe az installációt és a fotódokumentációt bemutató kiállítást az eseményközpontban s hozzátette: – Legyünk büszkék arra, hogy egy olyan nemzetnek vagyunk a tagjai, amelynek egy több mint ezer éves kultikus tárgy jelképezi az államiságát, egy olyan fantasztikus uralkodóháza volt, amely mind a mai napig érezteti hatását. Nem mellesleg az Árpád-ház a legtöbb szentet adta a nyugati kereszténységnek – nincs még egy ilyen! Ez adjon nekünk erőt s erősítse a hitünket, mert van mire büszkének lennünk! Nem kell múltat konstruálnunk, van valóságos múltunk, erős államiságunk, identitásunk, kultúránk és a szétszakítottságunkban is a Szent Korona adjon nekünk erőt, mert így a határok sem tudnak bennünket szétválasztani!

A kép bal alsó ikonjára kattintva további fotók érhetők el:

 

Elekes Gyula, az építmény és a tárlat ötletgazdája elmondta: jelenleg a kápolnásnyéki a tízedik helyszín, ahol bemutatják a műveket.

– A Korona installáció felső része úgy van kitalálva, hogy csodálatos élményt nyújtson, amikor átsüt rajta a napfény. Kis „szentély” lesz belőle – ha beállnak középre, s elcsodálkoznak a zománcképeken, akkor megtapasztalhatják maguk is – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában